<h1><strong>Proč grilování není zdravé?</strong></h1> <p>Při grilování vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé a v některých případech dokonce karcinogenní účinky. Jedná se především o polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aromatické aminy (HCA). PAU vznikají při grilování rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí. Pro zdravější grilování je proto důležité dodržovat několik zásad, včetně používání kvalitních surovin, marinování masa, grilování na nepřímém ohni, omezování uzenin a doplňování grilovaných pokrmů zeleninou a celozrnným pečivem. Důležité je také dbát na hygienu grilu a vyhýbat se viditelně spáleným kouskům masa. </p> <h1><strong>Co všechno můžeme grilovat?</strong></h1> <p>Kromě masa můžeme na grilu připravit spoustu dalších lahůdek, včetně mnoha druhů zeleniny, ale i ovoce. Mezi oblíbené pochoutky na grilu patří také sýry, houby, různé druhy ovoce a rostlinné alternativy masa. Zelenina jako cuketa, lilek, paprika, cibule a kukuřice na grilu prostě nemůže chybět. Dále můžete zkusit grilované sýry, jako je hermelín nebo oštěpok, z hub například žampiony, hlívu ústřičnou nebo portobello. Z ovoce se hodí ananas, jablka, hrušky, broskve nebo banány. A pokud hledáte rostlinné alternativy, vyzkoušejte tofu, tempeh nebo seitan.</p> <h1><strong>Vsaďte na marinády s bylinkami</strong></h1> <p>Maso před grilováním nakládáme do marinády, je pak křehčí a stačí mu kratší doba přípravy na grilu. Bylinky obsažené v marinádách navíc mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek. Marinády vybírejte s nízkým obsahem tuku a přídavných látek, ale nejlepší budou stejně jedině ty, které si připravíte sami doma. Stačit vám může i jen pár základních ingrediencí, jako například, víno, ocet, citron nebo limetková šťáva, olivový olej nebo kvalitní sójová omáčka, med, česnek, cibule, koření a bylinky. </p> <h1><strong>Zásady zdravějšího grilování – shrnutí</strong></h1> <p>Volíme libové maso, jako jsou kuřecí prsa, vepřové karé nebo hovězí steak. Je dobré vyhnout se uzeninám s vysokým obsahem tuku a soli. Před grilováním maso necháváme dostatečně dlouho v marinádě na bázi octa, koření, citrusů nebo vína. Kyseliny v marinádě pomáhají maso změkčit a zlepšit jeho chuť. Používáme nepřímou metodu grilování, abychom se vyhnuli odkapávání tuku do topeniště. Vhodné je také použít odkapávací misku nebo grilovací tácek. Používáme kleště k obracení masa, aby nedošlo ke zbytečnému propichování a nevytékala z něj šťáva. Pokud používáme hliníkovou folii, vyhneme se kontaktu s kyselými potravinami a solí, které mohou uvolňovat hliník. Po skončení grilování udržujeme gril čistý a bez nánosů starého oleje nebo zbytků jídla.</p> <p>Zdroj: <a href="https://www.vyzivaspol.cz/jak-grilovat-zdrave-a-bezpecne/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">vyzivaspol.cz</a></p>