<h2 class="western">Ledová káva</h2><p>Pod pojmem <strong>„ledová káva“</strong> si většina lidí představí espresso nebo <a href="https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/nove-trendy-v-priprave-kavy" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>filtrovanou kávu</strong></a> ochlazenou ledem. V různých zemích i tuzemských kavárnách se však tento nápoj podává v mnoha podobách. Někde se <strong>sladí a doplňuje mlékem</strong> (nebo jeho rostlinnými alternativami), jinde se servíruje čistě. Popularita ledové kávy v posledních letech stoupla a dnes už je samozřejmou součástí nabídky většiny <a href="https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/sladke-mleko-silna-kava-proc-vietnamska-kava-okouzlila-svet-jakou-si-pripravit-behem" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>kaváren po celém světě</strong></a>. A pochopitelně si ji snadno připravíte i doma.</p><p></p><h2>Frappé</h2><p><strong>Frappé</strong> je ikonický studený nápoj <a href="https://www.apetitonline.cz/lide-jidlo/famozni-recka-kuchyne-objevte-chutne-skvosty-perly-stredomori" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>pocházející z Řecka</strong></a>. Jeho vznik je však zajímavou náhodou. V roce 1957 během obchodního veletrhu v Soluni <strong>zástupce firmy Nestlé</strong> Dimitris Vakondios, který neměl přístup k horké vodě, smíchal instantní kávu, studenou vodu a kostky ledu v šejkru. Výsledkem byla pěnovitá, <strong>osvěžující káva – frappé</strong>. Řekové si tento nápoj okamžitě zamilovali a dodnes je považován za neoficiální národní nápoj během letní sezóny.</p><p></p><h2>Affogato</h2><p><a href="https://www.apetitonline.cz/recept/affogato" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>Affogato</strong></a> je italskou odpovědí na otázku, co se stane, <strong>když se spojí káva a dezert</strong>. Ve své nejjednodušší podobě jde o kopeček <strong>vanilkové zmrzliny přelitý čerstvým espressem</strong>. Název „affogato“ znamená v italštině „utopený“, což přesně popisuje proces servírování. Pokud nechcete velkou sklenici nápoje, ale jen něco malého, <strong>do šálku, misky nebo skleničky dejte kopeček <a href="https://www.apetitonline.cz/recept/zakladni-vanilkova-zmrzlina" target="_blank" rel="noopener noreferrer">vanilkové zmrzliny</a></strong> a přelijte horkým espresem (šálek se zmrzlinou můžete postavit rovnou do espreso přístroje). A máte hotovo! Vylepšit ho můžete karamelovou omáčkou, <a href="https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-na-dokonaly-grilias" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>griliášem nebo nasekanými a opraženými oříšky</strong></a>.</p><p></p><h2>Cold brew</h2><p><strong>Cold brew</strong> je moderní fenomén, který získal oblibu zejména v posledních desetiletích. Na rozdíl od klasické ledové kávy se cold brew připravuje <strong>louhováním mleté kávy ve studené vodě</strong> po dobu několika hodin (obvykle 12–24). Výsledkem je jemnější, méně kyselý nápoj, často podávaný <strong>s ledem nebo mlékem</strong>.</p><ul> <li><strong>Cold brew</strong> zvládnete připravit i doma. Jednoduše mletou kávu zalijte studenou vodou, nádobu uzavřete a dejte do lednice alespoň na 20 hodin. Vhodná je hruběji mletá káva jako na french press nebo na filtr. Kávu <strong>nejprve slijte přes jemné sítko</strong> a poté <strong>přeceďte nejlépe přes plátýnko</strong>. Počítejte zhruba 70–100 g kávy na litr vody.</li> </ul><p></p><h1>Mazagran</h1><p>Méně známý, ale <strong>historicky významný je mazagran</strong>. Jde o nápoj, který se považuje za jednoho z předchůdců moderních ledových káv. Pochází z Alžírska, kde francouzští vojáci v 19. století pili kávu s vodou a cukrem jako osvěžení v horkém klimatu. <strong>Často si ji vylepšovali také alkoholem</strong>. Název je odvozen od alžírské pevnosti Mazagran. Tento nápoj později <strong>inspiroval evropské verze ledové kávy</strong> a vy si ji můžete velmi snadno připravit také doma.</p><p></p><p>Ledové kávové nápoje nejsou jen o chuti, ale staly se také <strong>kulturním symbolem</strong> a v jejich nejrůznějších podobách se s nimi setkáte po celém světě. Ovšem pokud se vám nechce za <strong>konkrétní kávou cestovat, připravte si ji doma</strong> podle některého z našich receptů.</p><p><em>Zdroj: Apetit</em></p>