Ačkoliv zavařování patří k nejoblíbenějším způsobům uchování potravin , které dokáže šetřit nemalé peníze, lidé se při něm často dopouští chyby , která je může stát zdraví. Kdo má doma tuto sklenici od okurek, měl by ji okamžitě vyhodit. Vědci totiž objevili smrtící riziko . O co jde? Může být zavařování opravdu tak nebezpečné?
Zavařování a jeho přínosy Uchování potravin pomocí zavařování je nejvíce přínosné v tom, že přesně víte, co jíte . Žádná éčka. Kvalita, jakou sami zkontrolujete. Ekonomický přínos zavařování je také vysoký. Veškeré přebytky ze zahrádky v podobě ovoce a zeleniny si můžete uchovat i přes zimu. Domácí kompoty, marmelády, kyselé okurky, zavařená ořechová jádra, lečo, rajčata či zeleninové čalamády . Tím vším můžete doplnit svoji spíž a ušetřit tak v zimě nemalé peníze. Víte, co jíte . Do sklenic dáváte jen takovou jakost, kterou chcete.
Nebezpečí, které hrozí při zavařování Při zavařování potravin dbejte nejen na jejich kvalitu, ale hlavně na čistotu sklenic a víček . Ty by se měly před zavařením sterilizovat. Vyvařte je nejméně po dobu 10 minut . Teplota při zavařování by měla dosahovat alespoň 85 °C a trvat by mělo také nejméně 10 minut. Tímto procesem snížíte riziko kontaminace nebezpečným jedem botulotoxinem . Ten způsobuje vážné zdravotní komplikace , které jsou životu nebezpečné. Špatně zavařenou sklenici poznáte na první pohled. To objasňuje profesor Jiří Patočka.
„Pokud sklenice po otevření zapáchá, nebo má už od pohledu nafouknuté víčko, okamžitě ji vyhoďte.“
Na první pohled zkažený obsah ze sklenice rovnou vyhoďte, zdroj: Shutterstock Co je botulotoxin Botulotoxin neboli klobásový jed je jedním z vůbec nejsilnějších přírodních bakteriálních jedů, které na světě najdete. Za jeho vznikem stojí špatné zavařování potravin i jejich následné skladování. Jeho původcem je bakterie Clostridium botulinum , která se vyskytuje v dlouhodobě uchovaných a špatně zavařených potravinách. Problém nepředstavuje jen samotný obsah, ale také obal. Ve starých a špatně umytých sklenicích a víčkách se mohou usazovat zbytky těžkých kovů, rez a plísně . Pokud nemáte víčka v perfektním stavu, nakupte raději nová.
Nebezpečná otrava Zpočátku na sobě nemusíte pozorovat vážné znaky toho, že jste se otrávili. To potvrzuje lékařka Kateřina Kotíková.
"K začátku otravy patří mírná nevolnost , zvracení nebo bolest hlavy. "
Později se stav může zhoršit. Přidá se ochrnutí svalů v obličeji , rozostřené vidění a celková slabost . V závažných případech dojde k potížím s dýcháním , což může být fatální. Inkubační doba otravy je mezi 12 a 72 hodinami . Důležitý je včasný lékařský zásah, v opačném případě dochází k selhání organismu, který v krajních případech může končit smrtí. Pozdní léčba může zapříčinit i vznik dlouhodobých následků neurologického charakteru.
Otravy botulotoxinem jsou poměrně časté Podle posledních statistických údajů z roku 2021 bylo evidováno 82 případů botulismu neboli otravy botulotoxinem v zemích EU. Nejvyšší byla nemocnost u dětí do 1 roku . V České republice bylo zaznamenáno poměrně málo případů. V období mezi lety 2008 až 2022 u nás bylo hlášeno 11 případů této otravy . Dva byly způsobeny konzumací kontaminované paštiky .
Otravy botulotoxinem jsou v ČR poměrně vzácné, ale ne výjimečné, zdroj: Shutterstock Zavařování patří dlouhodobě k fenoménům , které ovládají českou kuchyni. Uchování potravin tímto způsobem má u nás obrovskou tradici. Ačkoliv zavařujete roky a máte pocit, že nemůžete udělat chybu, vždy je dobré být ve střehu . Pokud máte doma sklenici od okurek plnou domácích plodů ve stavu, kdy vypadá zkaženě a má nafouklé víčko, okamžitě ji vyhoďte. Může v ní číhat smrtící riziko.
zdroje: szu.gov.cz, nzm.cz, cnn.iprima.cz, toprecepty.cz