Vědci vyvinuli superpotravinu pro včely medonosné, která by mohla tento hmyz ochránit před hrozbami klimatických změn a úbytku životního prostředí.
Ve včelstvech, která během pokusů tento doplněk konzumovala, se do dospělosti dožilo až 15krát více včelího plodu než v kontrolních skupinách. Včely medonosné jsou důležitou součástí produkce potravin a podílejí se na opylování přibližně 70 % hlavních světových plodin.
„Tento technologický průlom dodává včelám všechny živiny, které potřebují k přežití, což znamená, že je můžeme krmit i v době, kdy není dostatek pylu,“ uvedla pro BBC News hlavní autorka profesorka Geraldine Wrightová z Oxfordské univerzity. „Je to opravdu velký úspěch,“ dodala.
Včely medonosné na celém světě čelí vážnému úbytku v důsledku nedostatku živin, virových onemocnění, klimatických změn a dalších faktorů. Ve Spojených státech se roční úbytek včelstev v posledním desetiletí pohyboval mezi 40 a 50 procenty a očekává se, že se bude zvyšovat. Vážným problémům čelí také včelaři ve Spojeném království.
Nick Mensikov, předseda sdružení včelařů Cardiff, Vale and Valleys ve Walesu, řekl BBC News, že minulou zimu přišel o 75 % svých včelstev a totéž se opakovalo v celém jižním Walesu.
„Přestože včelstva byla plná potravy, včel ubývalo. Většina včel přežila do ledna a února a pak zmizela,“ vysvětluje.
Včely se živí pylem a nektarem z květů, které obsahují živiny, včetně lipidů zvaných steroly, jež jsou potřebné pro jejich vývoj. V úlech produkují med, který se pro ně stává zdrojem potravy v zimě, kdy květy přestanou produkovat pyl. Když včelaři odebírají med na prodej nebo stále častěji, když není k dispozici dostatek pylu, dávají hmyzu doplňkovou potravu.
Tato potrava se však skládá z bílkovinné moučky, cukru a vody a vždy postrádala živiny, které včely potřebují. Je to, jako kdyby lidé jedli stravu bez sacharidů, aminokyselin a dalších životně důležitých živin.
Steroly bylo vždy velmi obtížné vyrobit, ale profesorka Wrightová 15 let vedla skupinu vědců, kteří se snažili přesně určit, jaké steroly včely potřebují a jak je vytvořit.
V oxfordské laboratoři nám doktorandka Jennifer Chennellsová ukázala malé průhledné krabičky s včelami v inkubátoru, které krmí různými potravinami, které vyrobila. K přípravě surovin používá kuchyňské náčiní, které lze najít doma, a tvoří lesklé bílé trubičky s potravou.
„Dáváme ingredience do něčeho jako těsto na sušenky, s různými bílkovinami, tuky, různým množstvím sacharidů a mikroživin, které včely potřebují. Snažíme se zjistit, co jim nejvíce chutná a co je pro ně nejlepší,“ vysvětluje.
Vloží trubičky do boxů a včely směs okusují. V této laboratoři se týmu profesorky Wrightové podařilo pomocí editace genů vytvořit kvasinky schopné produkovat šest sterolů, jež včely potřebují.

Zdroj: Youtube.com
„Je to průlom. Když se mému studentovi podařilo inženýrsky upravit kvasinky tak, aby vytvářely steroly, poslal mi obrázek výsledného chromatogramu práce,“ říká s odkazem na graf struktury látky. „Stále ho mám na stěně své kanceláře,“ dodává.
„Superpotravina“ byla po tři měsíce podávána včelám v úlech v laboratoři. Výsledky ukázaly, že včelstva krmená touto potravou měla až 15krát více včelího plodu, který dosáhl dospělosti.
„Když mají včely kompletní výživu, měly by být zdravější a méně náchylné k nemocem,“ říká profesorka Wrightová. Podle ní by tato potrava byla užitečná zejména v létě, jako je to letošní, kdy kvetoucí rostliny zřejmě přestaly brzy plodit. „Je to velmi důležité v letech, kdy léto přichází brzy a včely nebudou mít dostatek pylu a nektaru, aby přečkaly zimu,“ říká. „Čím více měsíců budou bez pylu, tím větším výživovým stresem budou trpět, což znamená, že včelaři budou mít přes zimu větší ztráty těchto včel,“ vysvětluje.
K posouzení dlouhodobých účinků krmiva na zdraví včel je nyní třeba provést rozsáhlejší testy, ale doplněk by mohl být včelařům a zemědělcům k dispozici během dvou let. Studii vedla Oxfordská univerzita ve spolupráci s Královskou botanickou zahradou v Kew, Greenwichskou univerzitou a Dánskou technickou univerzitou.