Avokádo je bohaté na mononenasycené tuky a vlákninu, díky čemuž podporuje pocit sytosti a pomáhá regulovat chuť k jídlu. Je tedy ideálním parťákem každého, kdo se snaží zhubnout. V očích starší generace může jít o novou módní potravinu, i v jejím jídelníčku může být ale velmi hodnotné. Studie totiž potvrzují jeho pozitivní vliv na zdraví srdce či prevenci cukrovky. Jaké množství je ideální, na co si dát pozor a jak si vybrat to nejlepší?
width="992" height="661" alt="Zdravá životospráva" title="Zdravá životospráva" class="elm-image" />
Avokádo jako nutriční poklad
Avokádo obsahuje široké spektrum živin, včetně draslíku, vitamínů skupiny B, vitamínu K a zdravých tuků. Podle studie publikované v magazínu Nutrients „pravidelná konzumace avokáda zlepšuje hladiny HDL cholesterolu a přispívá k ochraně kardiovaskulárního systému“. Díky vysokému obsahu vlákniny také pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, dokáže na dlouho zasytit a bojuje proti střevním potížím, jako je plynatost, zácpa nebo průjmy.
S jakými zdravotními problémy avokádo pomáhá?
Avokádo podporuje kardiovaskulární zdraví díky obsahu mononenasycených tuků, které pomáhají snižovat špatný LDL cholesterol. Stabilizuje hladinu cukru v krvi a podporuje citlivost na inzulin, což z něj činí vhodnou potravinu pro osoby s cukrovkou 2. typu. Studie z Journal of Nutrition uvádí, že „avokádo může přispět ke snížení celkového příjmu potravy díky své vysoce sytící schopnosti.“ I proto by tento zelený zázrak, který se řadí mezi ovoce, neměl chybět v jídelníčku lidí s nadváhou a obezitou.
Potravina pro mozek
Konzumace avokáda má pozitivní vliv i na zdraví mozku. Obsahuje draslík a hořčík, které podporují funkci nervového systému a mohou pomoci snížit riziko mozkové mlhy, únavy a stresu. Díky vitamínům skupiny B pomáhá v prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Zdravé tuky podporují průtok krve do mozku, a tím lepší okysličení a výživu mozkových buněk. To přispívá k lepší kognitivní výkonnosti, ale i prevenci neurodegenerativních onemocnění, je tedy i blahodárnou potravinou pro seniory. Paměť a koncentraci podporuje i díky obsahu antioxidantů a dalších protizánětlivých látek. V neposlední řadě kognitivnímu výkonnu a lepšímu soustředění pomáhá i stabilní hladina glukózy, ke které přispívá.
Kolik avokáda denně je ideální?
Odborníci doporučují konzumovat přibližně půl avokáda denně. Toto množství poskytne dostatek zdravých tuků bez nadbytečných kalorií. Při vyšší konzumaci je třeba brát v úvahu celkový denní energetický příjem.
Jak vybrat správné avokádo
Při výběru avokáda je důležité zhodnotit jeho zralost. Na omak by mělo být pevné, ale poddajně měkké. Barva slupky může být také dobrým vodítkem, zralé avokádo mívá tmavší odstín zelené až temně hnědé. Dalším trikem je stopka. Pokud nejde odloupnout, avokádo ještě není zralé. Pokud samovolně odpadne a plod pod ní je hnědý, je přezrálý. Stopka by měla jít lehce odloupnout a avokádo by pod ní mělo být zelenožluté.
V obchodech se můžete setkat s dvěma typy označení. Avokádo s polepkou “ready to eat” je zralé, určené k včasné spotřebě. Takové je dobré uložit do lednice a zkonzumovat maximálně do dvou dnů. Naopak avokádo určené k dozrání nechte zhruba tři dny v pokojové teplotě dojít, pak vydrží další dva až tři dny v lednici.
Avokádo je nejen chutné, ale i mimořádně zdravé. Při pravidelné konzumaci pomáhá regulovat hladinu cukru, podporuje zdraví srdce a na dlouhou dobu zasytí. Díky vědecky podloženým benefitům se vyplatí zařadit ho do jídelníčku – v rozumném množství ideálně každý den.