<p><span>Foto: Šárka Škachová</span></p> <p>Okonomiyaki je tradiční japonské jídlo, často označované jako "japonská palačinka" nebo "japonská pizza". Pochází z oblasti Kansai, zejména z Ósaky, ale oblíbené je po celém Japonsku. Název "okonomiyaki" pochází ze slov "okonomi", což znamená "co máš rád" nebo "co chceš", a "yaki", což znamená "grilovaný" nebo "smažený".<br />Hlavní ingredience okonomiyaki zahrnují těsto vyrobené z mouky, vody, vajec a nastrouhaného zelí. Do základního těsta se pak přidávají různé suroviny podle chuti, například plátky vepřového masa, mořské plody, sýry nebo zelenina. Těsto se smaží na horké plotně nebo pánvi, podobně jako palačinka, a často se obrací, aby se rovnoměrně propeklo.<br />Hotové okonomiyaki se tradičně servíruje pokapané speciální sladko-slanou omáčkou, majonézou, a posypané sušenými vločkami bonito (rybí vločky) nebo nori (mořská řasa). Někdy se také přidávají jarní cibulky nebo nakládaný zázvor.</p> <div> <div> <div>MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:</div> <div><a href="https://zena-in.cz/clanek/bramborova-placka-s-vajickem-sunkou-a-syrem" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> Bramborová placka s vajíčkem, šunkou a sýrem </a></div> </div> </div> <h3>Suroviny</h3> <ul> <li><i>200 g hladké mouky</i></li> <li><i>200 ml vody</i></li> <li><i>2 vejce</i></li> <li><i>300 g bílého <a href="https://zena-in.cz/clanky/podobne/zeli" target="_blank" rel="noopener noreferrer">zelí</a>, jemně nakrájeného</i></li> <li><i>100 g zelené cibulky, nakrájené na tenká kolečka</i></li> <li><i>150 g vařeného masa (např. slanina, krevety nebo kuřecí maso)</i></li> <li><i>Sůl a pepř podle chuti</i></li> <li><i>Olej na smažení</i></li> </ul> <p><b>Na ozdobu</b></p> <ul> <li><i>Okonomiyaki omáčka (lze zakoupit v asijských obchodech</i></li> <li><i>Majonéza</i></li> <li><i>Sušené kousky mořských řas (aonori)</i></li> <li><i>Bonito vločky (katsuobushi)</i></li> </ul> <h3>Postup</h3> <p>V míse smíchejte mouku a vodu, aby vzniklo hladké těsto. Přidejte vejce a dobře promíchejte.<br />Do těsta přidejte nakrájené zelí, zelenou cibulku a kousky masa. Osolte a opepřete podle chuti.<br />Důkladně promíchejte, aby bylo vše rovnoměrně obalené v těstě.<br />Na pánvi rozehřejte trochu oleje na střední teplotu.<br />Lžící nebo naběračkou naneste směs na pánev a vytvořte kulatou palačinku. Lehce ji přitlačte, aby byla rovnoměrná.<br />Smažte asi 3-4 minuty z každé strany, dokud palačinka není zlatohnědá a křupavá.<br />Hotovou palačinku přemístěte na talíř.<br />Přelijte okonomiyaki omáčkou a ozdobte majonézou. Posypte sušenými mořskými řasami a bonito vločkami.<br />Podávejte ihned, nejlépe horké.</p> <p><b>Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - <a href="http://www.gurmanka.cz" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Gurmánka</a>.<br /><br /></b></p> <div> <div> <div>MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:</div> <div><a href="https://zena-in.cz/clanek/hit-kazdeho-leta-kvetakove-placicky-na-sto-zpusobu" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> Hit každého léta: Květákové placičky na sto způsobů </a></div> </div> </div> <h3>Související články</h3><ul> <li><a href="https://zena-in.cz/clanek/pierogi-ruskie-klasicke-pirohy-s-cibulkou-a-smetanou" title="Pierogi ruskie - klasické pirohy s cibulkou a smetanou" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Pierogi ruskie - klasické pirohy s cibulkou a smetanou</a></li> <li><a href="https://zena-in.cz/clanek/wrap-plny-bilkovin-a-zivin-idealni-na-cesty-i-do-prace" title="Wrap plný bílkovin a živin – ideální na cesty i do práce" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Wrap plný bílkovin a živin – ideální na cesty i do práce</a></li> <li><a href="https://zena-in.cz/clanek/tip-na-svacinu-skladana-tortilla-se-sunkou-a-syrem" title="Tip na svačinu: Skládaná tortilla se šunkou a sýrem" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Tip na svačinu: Skládaná tortilla se šunkou a sýrem</a></li> <li><a href="https://zena-in.cz/clanek/kureci-polevka-s-houbami-a-ryzi-klasika-v-modernim-kabatku" title="Kuřecí polévka s houbami a rýží – klasika v moderním kabátku" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Kuřecí polévka s houbami a rýží – klasika v moderním kabátku</a></li> <li><a href="https://zena-in.cz/clanek/fermentovane-kimchi-pomuze-imunite-i-strevum-a-je-skvele-pri-hubnuti" title="Fermentované kimchi pomůže imunitě i střevům. A je skvělé při hubnutí" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Fermentované kimchi pomůže imunitě i střevům. A je skvělé při hubnutí</a></li> </ul>