Rozmarýn (Rosmarinus) je stálezelený aromatický polokeř nebo keř, jehož části slouží zejména jako koření. Bývá součástí provensálského koření, ale skvěle se hodí například i k dochucování mas, zeleniny či omáček.
Jak vypadá rozmarýn?
Rozmarýn je vytrvalá rostlina, která v našich podmínkách dorůstá do výšky cca 50 cm. Kvete od května do července. Barva květů je nejčastěji modrá, ale některé druhy mohou mít květy bílé či růžové. Rozmarýn není mrazuvzdorný a nesvědčí mu ani nižší teploty, proto buďte opatrní s jeho sázením do záhonů. Rozmarýn je silně aromatický, jeho vůně i chuť v sobě nesou nádech eukalyptu.
Kdy sázet rozmarýn a jak se množí?
Rozmarýn se množí výsevem semínek. Drobná semínka vysévejte v březnu či dubnu do vhodného výsevního substrátu. Nádobu se semínky uchovávejte v místnosti s teplotou 15–18 °C, kde budou semínka klíčit a vyrůstat cca 2–3 měsíce. Vzrostlé sazeničky můžete vysadit do květináčů, případě do záhonu na zahradu. V zahradě ale rozmarýnu nebude svědčit mráz ani vlhko.
TIP: Kromě semínek lze rostlinu rozmnožovat i řízkováním vrchních částí větviček.
Jak rozmarýn pěstovat?
Rozmarýn je rostlina, která je vhodná pro pěstování v květináčích na parapetech, balkonech či terasách.
- Stanoviště: Teplé, slunné místo, ideálně balkon či terasa směřovaná na jih. Rozmarýnu svědčí plné slunce, naopak strádá ve stínu a na větrných stanovištích.
- Půda: Rozmarýn prospívá v půdě bohaté na živiny, ovšem měla by být lehce písčitá a dobře odvodněná. Nesnáší těžké jílovité půdy.
- Zálivka: Rozmarýn je velice háklivý na přemokření, jeho citlivé kořínky snadno zahnívají. Na dno květináče tedy dejte keramzit, kamínky nebo oblázky. Opatrní ale buďte i na přesušení zeminy, rostlina by mohla uschnout.
TIP: Pokud chcete rozmarýn v létě pěstovat na zahradě, můžete ho i s květináčem vsadit přímo do záhonu. Květináč vsaďte tak hluboko, aby byly jeho okraje v úrovni terénu.
Kdy a jak sklízet rozmarýn?
Rozmarýn sklízejte v době květu i po odkvětu, průběžně od června až do prosince, ale na podzim ostříhejte většinu výhonků, bude se lépe tvarovat a bude i dobře obrůstat.
Rozmarýn se sklízí odstřižením či ulomením větviček. Pokud jsou výhonky mladé a jemné, můžete je použít celé. Jestliže sklízíte starší větvičky, mohou být zdřevnatělé – v takovém případě používejte jen listy.
TIP: Rozmarýn lze zastřihávat i do okrasných tvarů.
Jak sušit a skladovat rozmarýn?
Kromě čerstvého rozmarýnu v kuchyni využijete například i sušený.
-
Sušit lze celé větvičky i samotné lístky. Větvičky rozmarýnu zavěste na tmavém, suchém a dobře větraném místě. Rozmarýn můžete sušit i v troubě nebo v sušičce, teplota ale nesmí překročit 35 °C. Během sušení v troubě nechejte dvířka pootevřená, aby mohla unikat případná vlhkost. Usušený rozmarýn skladujte v dobře uzavřených nádobách, v suchu a temnu.
TIP: Kromě sušení můžete ostříhané výhonky rozmarýnu i zamrazit. Vhodné je rozmarýn také naložit do oleje, octa či vína.
Jaké účinky může mít rozmarýn?
Z listů rozmarýnů se často připravuje čaj, který podle webů lekarna.cz a osej.cz může mít pozitivní vliv na lidský organismus.
- Rozmarýn podporuje chuť k jídlu a může mít pozitivní vliv na trávení a činnost jater.
- Z rozmarýnu se také připravuje lihový extrakt, který může pozitivně působit proti revmatickým bolestem.
- Rozmarýnová koupel může odstraňovat únavu a může uklidňovat.
- Rozmarýn je také ceněn pro své dezinfekční účinky a pokud se inhaluje, může pomáhat proti nachlazení.
Pozor! V malých dávkách je rozmarýn bezpečný, ale těhotné a kojící ženy i lidé s epilepsií a vysokým krevním tlakem by se ohledně jeho konzumace měli poradit s lékařem.
Jak využít rozmarýn v kuchyni?
V kuchyni využijete rozmarýn sušený i čerstvý. Dají se využít lístky, květy i celé výhonky – dokonce i ty zdřevnatělé.
- Rozmarýn je součástí provensálského koření, které má široké využití například při přípravě grilovaného i pečeného masa.
- Výborně se rozmarýn hodí k dochucování aromatických mas, například skopového, jehněčího či zvěřiny, ale rozhodně ho lze použít i při přípravě drůbeže, vepřového i hovězího masa či ryb.
- Rozmarýn skvěle dochutí polévky, ale i saláty, nádivky, sýrové pokrmy či těstoviny.
- Rozmarýn se přidává také do omáček, například do rajské.
- Skvěle si rozmarýn rozumí s bramborami – zejména vynikne při přípravě pečených brambor.
- Nebojte se rozmarýn přidat do bylinkového másla, které má široké využití.
- Pokud jste milovníci zeleniny, můžete rozmarýn použít na grilovanou zeleninu – například cuketu nebo lilek.
- Rozmarýn se také hodí do těsta na chleba i bílé pečivo, které krásně ovoní. Dokonce bývá někdy součástí i sladkých těst.
- Rozmačkané květy rozmarýnu naložte do cukru a přidávejte je do kompotů – dodají jim nevšední chuť i vůni.
- Skvělá je kombinace rozmarýnu a ovoce, třeba při pečení. Co takhle ostružinové clafoutis s rozmarýnem?
- Neobejde se bez něj ani moderní mixologie. Takový gin tonic, který budete místo brčka míchat snítkou rozmarýnu, vás dostane do kolen.
TIP: Zdřevnatělé rozmarýnové větvičky můžete během grilování přiložit do ohně. Dodají grilovaným pokrmům příjemné aroma.
Rozmarýn je nejen cenným pomocníkem v kuchyni, ale jeho pěstování zvládnete i na malém prostoru a při správné péči vám bude dělat radost po celý rok.
Zdroj informací: Apetit, lekarna, osej, itrvalky, vseokoreni, Naše krásná zahrada