<div class="accordeon-container accordeon-post-content"><div class="accordeon-header"><p>Obsah článku</p><div class="toggle-accordeon-icon"><span class="icon-plus"></span></div></div><div class="accordeon-content-container"><ul><li><a href="https://chalupari-zahradkari.cz/tipy/skladovani-vajec-diky-zamrazeni-vydrzi-klidne-cely-rok/#h-vaj-ko-v-lednici-m-dlouhou-ivotnost" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Vajíčko v lednici má dlouhou životnost</a></li><li><a href="https://chalupari-zahradkari.cz/tipy/skladovani-vajec-diky-zamrazeni-vydrzi-klidne-cely-rok/#h-jak-na-zamra-en-vajec" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Jak na zamražení vajec</a></li><li><a href="https://chalupari-zahradkari.cz/tipy/skladovani-vajec-diky-zamrazeni-vydrzi-klidne-cely-rok/#h-dejte-vejci-as-rozmrznout" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Dejte vejci čas rozmrznout</a></li></ul></div></div> <p>Znají to všichni chovatelé slepic. Jsou měsíce, kdy nás naše svěřenkyně obdaří minimem vajíček, a naopak období, kdy nesou tolik, že vejce nestíháme zpracovat. Já jsem se naučila v tom druhém – lepším – případě <strong>přebytek vajíček mrazit. Nehrozí tak, že se zkazí</strong> a navíc budu mít zásoby na dobu, kdy je snáška menší. Možnost zamražení vajec ocení i hospodyňky, jimž po pečení zbydou bílky, které nemohou rovnou zpracovat a které by rozhodně byla škoda vyhodit.</p> <h2>Vajíčko v lednici má dlouhou životnost</h2> <p>Čerstvá vejce vydrží v lednici déle, než si spousta lidí myslí – až čtyři týdny. Ovšem jen za předpokladu, že je tam skladujete správně. Navzdory rozšířenému zvyku <strong>nemají co dělat ve dveřích ledničky</strong>. Není zde kvůli otvírání a zavírání zcela stabilní teplota, což vejcím nedělá dobře. Já je nechávám v horní poličce, kde panuje teplota 7 °C, v keramickém platu, ta papírová nejsou zcela hygienická.</p> <p>Vejce do plata dávejte vždy špičkou dolů a pokud máte vajíčka domácí, v žádném případě je před uskladněním neomývejte pod tekoucí vodou, smyjete tím ze skořápky <strong>ochrannou vrstvu, která je chrání před vnějšími vlivy</strong> a rychlejším kažením. <em>„Vajíčka zašpiněná trusem očistím jen na sucho hrubší houbičkou,“</em> radí chovatelka Marcela K. z Jilemnice. Pokud si nejste jisti čerstvostí vejce a bojíte se, že zápachem po jeho rozklepnutí zamoříte celou kuchyň, Chalupáři-Zahrádkáři v článku poradili, <span>jak pokažené vajíčko poznáte ještě před rozbitím</span>.</p> <div class="article-image-wrapper"> <figure class="wp-block-image size-large"><a href="http://chalupari-zahradkari.cz/wp-content/uploads/2023/10/vejce-v-kuchyni.jpg" target="_blank" rel="noopener noreferrer"></a> <span><span class="article-image-wrapper-author">Zdroj fotografie: Freepik</span></span></figure></div><figcaption><figcaption>Přebytečná vejce stačí rozklepnout, rozšlehat a poslat do mrazáku</figcaption></figcaption> <h2>Jak na zamražení vajec</h2> <p>Pokud jste se rozhodli zásobu vajec poslat do mrazáku, pamatujte při jejich zamražení na základní pravidla. Nikdy nezamrazujte vejce ve skořápce, vlivem nízké teploty by mohlo prasknout. Raději ho rozklepněte a chvíli <strong>prošlehejte, aby se žloutky spojily s bílky do jedné hmoty</strong>. Vaječnou směs nakonec přelijte do formiček na led a jakmile zmrznou, můžete je vyloupnout a přendat do sáčku nebo plastové krabičky. Takto vám vejce vydrží až rok, ideální je ale zpracovat je do dvou měsíců, píše web <a href="https://www.goodhousekeeping.com/food-recipes/cooking/a35952925/how-to-freeze-eggs/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Good Housekeeping</a>.</p> <p>Přechovávat v mrazáku můžete i bílky a žloutky odděleně. Zatímco s bílky je to jednoduché – stačí je prostě přelít do vhodné uzavíratelné nádoby a vložit do mrazáku – se žloutky je to o něco komplikovanější. <strong>Je to</strong> <strong>kvůli jejich husté konzistenci, která vlivem nízké teploty zgelovatí</strong>. Jak tomu předejít, popisuje web <a href="https://www.egginfo.co.uk/egg-safety/storage-and-handling/can-you-freeze-eggs" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Egg Info</a>: Žloutky před prošleháním ochuťte solí nebo cukrem, podle toho, zda z nich budete připravovat slané nebo sladké pokrmy. Na jeden hrníček rozšlehaných vajec stačí jedna polévková lžíce cukru nebo soli.</p> <h2>Dejte vejci čas rozmrznout</h2> <p>Jakmile se rozhodnete zamražená vajíčka zpracovat, dejte si na čas s jejich rozmrazováním. Nejprve je z mrazáku přemístěte do lednice a tam je nechte alespoň přes noc, radí web <a href="https://www.egginfo.co.uk/egg-safety/storage-and-handling/can-you-freeze-eggs" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Egg Info</a>. Nikdy <strong>nepřipravujte pokrm z vajíčka, které zcela nerozmrzlo</strong>, ale ani ho nenechávejte nezpracované zbytečně dlouho. Překvapilo vás někdy, že jste ve vajíčku objevili dva žloutky? Chalupáři-Zahrádkáři <span>vysvětlili, proč k takovému jevu dochází</span>.</p> <div class="article-image-wrapper"> <figure class="wp-block-image size-large"><a href="http://chalupari-zahradkari.cz/wp-content/uploads/2023/10/peceni-z-vajec.jpg" target="_blank" rel="noopener noreferrer"></a> <span><span class="article-image-wrapper-author">Zdroj fotografie: Freepik</span></span></figure></div><figcaption><figcaption>Zamražená vejce můžete použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů</figcaption></figcaption><p>Zdroj: <a href="https://chalupari-zahradkari.cz/tipy/skladovani-vajec-diky-zamrazeni-vydrzi-klidne-cely-rok/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Chalupáři-Zahrádkáři</a></p><p>Autor: <a href="https://chalupari-zahradkari.cz/author/redakce-chaluparizahradkari/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Redakce Chalupáři-Zahrádkáři</a></p>