Problém začíná už ráno odbytou nebo vynechanou snídaní
Jsme zvyklí jíst ve spěchu, protože uháníme do práce, nebo třeba i za chůze, u televize a počítače. V důsledku toho někdy sníme víc, než potřebujeme, navíc hltáme a poté logicky hůře trávíme. Ignorování snídaně úplně je ovšem také velká chyba. Spousta Čechů nesnídá, aby ušetřila čas a vynahradila si to svačinou nebo brzkým obědem, ale vlastně to pak vede k přejídání během dne.
Když už se odhodláte k správnému rozhodnutí v klidu posnídat, měli byste zvolit i vhodný pokrm. Sladké pečivo, např. rohlík s máslem a džemem, koláč nebo kobliha, je zdrojem rychlého cukru a zároveň ztráty energie a únavy. Nadbytek cukru v krvi by mohl mít za následek cukrovku 2. typu, obezitu, problémy se srdcem a další potíže.

Přílišné solení, přejídání a pozdní večeře
Když už jsme u srdečních problémů, dodejme, že některým lidem škodí rovněž přílišné množství soli. Značné dochucování, instantní polévky, uzeniny a podobné dobroty vám mohou dopomoct akorát tak k vysokému tlaku a dalším zdravotním komplikacím. Sůl je ovšem důležitá, nemělo by se to s ní přehánět, ale nesmí se ani příliš omezovat.
Další velkou chybou nás Čechů je časté přejídání, a to hlavně ve večerních hodinách. Mnozí lidé považují večeři za hlavní jídlo svého dne, ale pokud konzumujete krátce před spaním (a ještě toho sníte moc), můžete počítat s horším trávením i neschopností usnout. Tělo bude v noci aktivně pracovat, takže vám neumožní se v klidu prospat a odpočinout si. Doporučuje se jíst nejpozději tři hodiny před spaním, protože tak dlouho může trvat, než jídlo opustí žaludek. Podobný efekt mají smažená jídla a potraviny či nápoje obsahující kofein (káva, černý čaj, čokoláda).
Místo polotovarů a hotových jídel, smažených pokrmů z rychlých občerstvení se snažte upřednostňovat čerstvou a vyváženou stravu s pestrobarevnou zeleninou, ovocem, zdroji živin a vlákniny. Ještě v dnešní době pokládá řada Čechů právě maso za hlavní přílohu národa a zeleninu odsouvá na okraj. Její nedostatek v jídelníčku je ovšem dalším z nejzávažnějších pochybení. Zapracovat ji přitom můžete i do domácího smoothie. Čerstvé ovoce, žádná přidaná umělá sladidla, zato pár listů špenátu nebo kapusty vám zaručí zdravější svačinku, než jakou představují na oleji smažené bramborové lupínky.
Nedostatečné pití vody
Voda je nezbytná pro udržení optimálního zdraví. Dehydratace může mít hned několik negativních účinků, včetně snížené kognitivní funkce, snížené hladiny energie a fyzické výkonnosti i zhoršeného trávení. Málokdo z nás poctivě dodržuje pitný režim. Blahodárnou vodu nahrazujeme kávou, limonádou s umělými sladidly nebo stejně nezdravými energetickými nápoji a tahle chyba se nám jednou možná vymstí. Začněte ji napravovat tím, že si zvyknete nosit s sebou opakovaně použitelnou láhev na vodu.
Zdroje článku: 4pointshealth.com, mirror.co.uk, nespechej.cz