Je to věda, která vás nejdřív rozesměje a pak přiměje k zamyšlení. Ig Nobelovy ceny i letos ocenily deset výzkumů, které sahají od převleků krav za zebry až po netopýry pod vlivem alkoholu. Podivné? Možná. Fascinující? Rozhodně.
Dokázali bychom způsobit, aby žába levitovala? Můžeme vyrobit nůž ze zmrzlých exkrementů nebo co by se stalo, kdyby člověk žil týden jako koza? Říká se, že neexistují hloupé otázky, ale to jen proto, že se je věda rozhodla pokřtít na otázky hodné Ig Nobelovy ceny. Ty parodují slavné Nobelovy ceny, které budou vyhlášeny za necelý měsíc, a za posledních několik let odhalily výzkum, který nás podle nich nejprve rozesměje a pak donutí přemýšlet.
Vítězové letošního galavečera nenechali nikoho lhostejným a hovoří o krávách převlečených za zebry, ještěrkách, které dávají přednost pizze se čtyřmi sýry, a o tom, jak přibít nejvirálnější recept na těstoviny současnosti. Ačkoli jsou totiž otázky poněkud absurdní, odpovědi na ně mohou být mnohem užitečnější, než jsme si představovali.
Krávy převlečené za zebry
Nejvíce se mluvilo o Ig Nobelově ceně v oboru biologie, kterou v roce 2019 získal výzkumný projekt, v rámci nějž japonští vědci namalovali několika kravám na kůži bílé pruhy. Záměrem bylo převléknout je za zebry a zjistit, zda budou méně poštípané hmyzem.
Nápad, který se může zdát přitažený za vlasy, ale ve skutečnosti vychází ze studií z roku 1981, které již dříve prokázaly, že se koňské mouchy pruhovaným povrchům vyhýbají. Od té doby experimentovali s maskováním koní a studiem chování hmyzu ve skupinách zeber i další vědci, ale věda je vrtkavá a právě tento výzkum byl úspěšný.
Čtyři sýry s teflonem navíc
A když už jsme u těch repelentů proti hmyzu, zdá se vhodné promluvit si o názorech plazů, protože Ig Nobelova cena za výživu byla udělena za výzkum oblíbeného druhu pizzy agamy agamy. Studie nenechala nikoho na pochybách, že ještěrky dávají přednost pizze se čtyřmi druhy sýra, a i když nevíme přesně proč, zdá se rozumné předpokládat, že některé její těkavější sloučeniny přitahují pozornost těchto plazů.

Zdroj: Youtube.com
Máte chuť na Quattro Formagi? Pokud chcete odolat pokušení, můžete si vzít příklad z letošního laureáta ceny za chemii, který zjistil, že konzumace teflonových obkladů pánví může zvýšit pocit sytosti tím, že sníží množství kalorií ve stravě. Za tímto účelem zavedli teflon do jídelníčku laboratorních myší a dospěli k závěru, že v poměru jeden díl teflonu a tři díly normálního jídla se to jeví jako dobrá strategie. Je to však podobné, jako kdybychom zvládali hlad pitím velkého množství vody: nebezpečné chování, které poukazuje na větší problémy. Držte se proto od teflonových diet dál a poraďte se s odborníkem (nejlépe bez Ig Nobelovy ceny v životopise).
Studie o mléku
Naštěstí v tomto roce 2025 Ig Nobel udělil dvě další ocenění za výzkum, který můžete zařadit do svého jídelníčku. Jste-li kojencem, pravděpodobně vás bude zajímat cena za pediatrii, která byla udělena za výzkum vlivu konzumace česneku na mateřské mléko. Ukázalo se, že kojenci narození matkám, které konzumovaly česnek, sáli déle a matky odstříkávali více mléka. Tato studie byla provedena v USA, takže z ní nelze vyvozovat závěry o vrozené zálibě v česneku u nás.
Pokud jste se však před lety vzdali kojení, je toto ocenění určeno právě vám. Ve skutečnosti jste se o něm mohli dočíst už v dubnu, kdy byl výzkum zveřejněn a dostal se na titulní stránky některých mezinárodních novin. Skupina vědců objevila téměř neomylný způsob přípravy jedné z nejvirálnějších omáček italské gastronomie: caccio e pepe. Za jejím klamavě jednoduchým receptem se skrývá rozmarně úzký teplotní rozsah: pokud to přeženete, může se z vaší omáčky stát rozvařený provolone.
Další dobrý tip
Možná však nejste ani tak gurmáni jako spíš pijáci, ale letošní Ig Nobelova cena má novinku i pro vás. Zaprvé, cena za mír prokázala to, co mnozí tušili už desítky let: alkohol vám pomůže mluvit cizími jazyky. Nebo přinejmenším pomáhá Němcům s malou znalostí nizozemštiny trochu lépe vyslovovat. Studie s jistotou neříká, zda je toto zlepšení způsobeno specifickými fonetickými problémy nizozemštiny, nebo disinhibicí způsobenou alkoholem, který nás může při mluvení cizím jazykem přimět méně přemýšlet a přiblížit nás zvláštní spontánnosti, s níž vznikají slova v naší mateřštině. Protože, máme-li být upřímný, není nám úplně jasné, odkud se vzaly ty věty, které vám píšeme, ale kdybychom vám měli psát francouzsky, měli bychom jasno v tom, proč jsme vybrali to které slovo.
Nicméně Ig Nobelovy ceny jsou zodpovědné a nemají za cíl podporovat konzumaci alkoholických nápojů. Proto udělily cenu za letectví vědcům, kteří hodnotili let netopýrů před a po požití alkoholu. Výsledek? Nejenže létali hůře, ale létali i pomaleji. Z toho vyplývají dva závěry. První je zřejmý: pokud pijete, nedělejte nic, kde váš život závisí na psychomotorických schopnostech. Druhý: na rozdíl od lidí netopýři chápou, že není dobré běhat, když jste opilí.
Kronika s rozmachem
Ig Nobelovy ceny se však udělují v různých podobách a velikostech, Nobelovu cenu za literaturu získal zesnulý William B. Bean. A pokud jste ještě nečetli žádné jeho dílo, možná byste s tím teď neměli začínat. Oceněný text byl totiž záznamem toho, jak rychle mu rostly nehty po dobu 35 let. A když už mluvíme o drápech, skupina indických výzkumníků získala cenu za design a inženýrství za analýzu souvislosti mezi zápachem nohou a špatně větranými botníky. Řešení se nezdá být jednoduché, ale alespoň se jim podařilo přimět nás mluvit o problému celosvětového významu.

Zdroj: Youtube.com
Deset zasloužených cen, které na rozdíl od jiných ročníků nezískaly zimbabwských 10 bilionů dolarů v ekvivalentu 40 centů. Letošní cenou byl toaletní ručník a plastový žaludek se dvěma tvářemi, jednou usměvavou a jednou zjevně naštvanou. Cena, která se může zdát nevábná, ale získá na přitažlivosti, pokud se vžijete do role vědce v (stále více) nejistém akademickém systému.