Avokádový toast Avokádový toast se stal synonymem trendy zdravé snídaně, která dominuje sociálním sítím a kavárnám po celém světě. Jeho popularita není náhodná – spojuje v sobě totiž jednoduchost a nekonečné možnosti přizpůsobení. Jde o ideální volba pro ty, kteří si cení rychlosti, ale nechtějí se vzdát kvality jídla.
Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vlákninu a vitaminy a dodá vám energii. Je to dokonalá kombinace krémové jemnosti a křupavosti. Jde o potravinu, která vypadá stejně dobře jako chutná a je plná živin pro vaši pokožku, vlasy i celkové zdraví.
Ingredience 2 krajíce chleba 1 zralé avokádo špetka mořské soli špetka čerstvě mletého černého pepře 4 až 5 rozpůlených nebo rozčtvrcených cherry rajčátek 1 lžička balzamikového octa špetka sušených chilli vloček 1 vejce čerstvé bylinky (koriandr, petržel, bazalka) na ozdobu Postup Krajíce chleba opečte v toustovači nebo na pánvi dozlatova a dokřupava. Dbejte na to, aby byl chléb rovnoměrně opečený, ale ne spálený.
Mezitím rozkrojte avokádo napůl, odstraňte pecku a lžičkou vydlabejte dužinu do malé misky. V miste avokádo vidličkou rozmačkejte. Rozmačkané avokádo ihned rozetřete na opečený chléb.
Poté avokádo posypte mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem. Navrch rozložte nakrájená cherry rajčátka, lehce je pokapejte balzamikovým octem a posypte chilli vločkami pro pikantní nádech. Podle chuti přidejte čerstvé bylinky.
Pokud chcete mít snídani sytější, připravte si také vejce naměkko a položte ho na avokádo.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 9 POTRAVIN, KTERÉ MOHOU POMOCT V BOJI PROTI STRESU: PATŘÍ MEZI NĚ AVOKÁDO I ČOKOLÁDA
Foto: Pexels Chia pudink Chia pudink je malý zázrak, který je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu, protože vyžaduje jen minimální úsilí předcházející večer, ale je také plný omega-3 mastných kyselin, vlákniny a bílkovin, které zasytí a dodají energii na dlouhé hodiny. Chia semínka mají zkrátka spoustu výhod pro zdraví. Je to skvělá volba pro aktivní ženy, které dbají na zdraví a také estetiku a ideální základ pro kombinaci s ovocem, ořechy nebo müsli.
Ingredience 3 lžíce chia semínek 200 ml mléka dle výběru (mandlové, ovesné, kokosové, kravské) 1 až 2 lžičky sladidla (javorový sirup, agávový sirup, med) ½ lžičky vanilkového extraktu 1 lžíce kakaového prášku (pro čokoládovou verzi) špetka skořice čerstvé bobulové ovoce, plátky banánu, nasekané ořechy, granola, kokosové lupínky nebo ořechové máslo Postup Ve větší uzavíratelné nádobě smíchejte chia semínka s mlékem a sladidlem. Pokud chcete použít i vanilkový extrakt nebo kakaový prášek, přidejte je. Poté směs důkladně promíchejte vidličkou, aby se chia semínka rovnoměrně rozptýlila a netvořila hrudky. Následně sklenici uzavřete a dejte do lednice, alespoň na 4 hodiny, ideálně však přes noc. Po 15 až 20 minutách od vložení do lednice směs znovu promíchejte, aby se semínka neusadila na dně.
Ráno vyjměte pudink z lednice. Pokud je příliš hustý, přidejte trochu mléka a zamíchejte. Navrch dejte čerstvé ovoce, křupavé müsli, nasekané ořechy nebo pudink pokapejte ořechovým máslem.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: JAKÉ JSOU LETOŠNÍ SNÍDAŇOVÉ TRENDY? BOHATŠÍ, CHYTŘEJŠÍ, ALE TAKÉ TROPIČTĚJŠÍ A ALTERNATIVNĚJŠÍ
Foto: Pexels Francouzský toast Francouzský toast je nostalgickou pochoutkou, která vyvolává vzpomínky na volná víkendová rána a rodinné brunche. Je důkazem toho, že i z jednoduchých ingrediencí lze vykouzlit něco výjimečného. Tato klasika je ideální, když si chcete dopřát něco sladkého a hřejivého. Francouzský toast s křupavým zlatavým povrchem a měkkým krémovým vnitřkem je dokonalou symfonií textur a chutí.
Ingredience 4 plátky toastového chleba 2 velká vejce 120 ml mléka 1 lžička vanilkového extraktu ½ lžičky mleté skořice špetka muškátového oříšku 1 lžíce másla nebo kokosového oleje na opékání javorový sirup čerstvé bobulové ovoce moučkový cukr na posypání Postup V míse prošlehejte vejce, mléko, vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek a směs důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Následně do směsi důkladně namáčejte každý plátek toastového, na 20-30 sekund z každé strany. Ujistěte se, že je chléb rovnoměrně obalený, ale ne rozmočený. Pokud je chléb příliš čerstvý, namáčejte ho kratší dobu.
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plamenu máslo nebo kokosový olej. Jakmile bude pánev rozpálená, opatrně na ni položte namočené plátky chleba. Opékejte je z každé strany, dokud nebudou krásně zlatohnědé a křupavé. V případě potřeby přidejte více másla.
Hotové francouzské tousty ihned podávejte. Pro dokonalý vzhled je pokapejte javorovým sirupem, posypte čerstvými bobulemi a moučkovým cukrem. Pro větší požitek můžete přidat šlehačku nebo kopeček vanilkové zmrzliny.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 7 JÍDEL, KTERÁ BYSTE NEMĚLI SNÍDAT: VYHNĚTE SE NEJEN SLANINĚ A FRANCOUZSKÉMU TOASTU, ALE I JINÝM OBLÍBENÝM POCHOUTKÁM
Foto: Pexels Papaya boat Papaya boat je neuvěřitelně osvěžující snídaně a ideální alternativa pro ty, kteří touží po lehkém, ale vitamíny nabitém jídle. Papája je bohatá na vitamin C, A a trávicí enzymy, které podporují zdravé trávení a dodávají pleti zářivý vzhled. Naplněná jogurtem a doplněná dobrotami se stane jídlem, které vás přenese do tropického ráje. Je to jako dovolená na talíři.
Ingredience 1 středně zralá papája 150 až 200 g řeckého jogurtu nebo kokosového jogurtu pro veganskou verzi 2 až 3 lžíce granoly hrst čerstvého bobulového ovoce (borůvky, maliny) 1 lžíce nasekaných ořechů 1 lžička sladidla kokosové lupínky chia semínka lístky máty na ozdobu Postup Papáju důkladně omyjte a ostrým nožem ji opatrně podélně rozřízněte na polovinu. Lžící vydlabejte z obou polovin papáji všechna černá semínka. Vzniknou tak „lodičky“, které budete plnit.
Do středu každé papájové lodičky dejte řecký jogurt. Množství jogurtu přizpůsobte velikosti papáji a své chuti. Jogurt rovnoměrně posypte granolou, čerstvými bobulemi a nasekanými ořechy.
Pokud máte rádi snídani sladší, papájové lodičky pokapejte javorovým sirupem nebo medem. Pro osvěžení můžete ozdobit lístky máty.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: DO NOVÉHO DNE PRAVOU NOHOU: INSPIRUJTE SE KREATIVNÍMI NÁPADY NA ZDRAVÉ VEGANSKÉ SNÍDANĚ
Foto: Pexels Snídaňové burrito Pro ty, kteří ráno potřebují pořádnou dávku energie a dávají přednost slané snídani, je naprostou výhrou snídaňové burrito. Jde o kompletní, výživné a neuvěřitelně chutné jídlo, které zasytí na dlouhé hodiny. Navíc si ho můžete vzít s sebou do práce, na schůzku nebo si ho vychutnat i na cestách.
Ingredience 2 velké tortilly 2 až 3 vejce ½ menší nadrobno nakrájené cibule ½ nadrobno nakrájené papriky 50 až 70 g tofu nakrájeného na kousky 50 g strouhaného sýra 2 lžíce salsy 1 lžíce olivového oleje sůl a černý pepř podle chuti avokádo zakysaná smetana čerstvý koriandr na ozdobu Postup Na pánvi rozehřejte na střední teplotu olivový olej. Poté přidejte nakrájenou cibuli a papriku a smažte 3 až 5 minut do změknutí. Následně přidejte tofu a smažte, dokud nebude křupavé. Pak odložte zeleninu a tofu stranou.
V míse rozšlehejte vejce se špetkou soli a černého pepře. Nalijte je do stejné pánve, na které jste smažili zeleninu a tofu. Vejce míchejte, dokud se nerozvaří na požadovanou konzistenci. Následně do pánve přidejte opět osmaženou zeleninu a tofu. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Obě tortilly zahřejte na suché pánvi nebo v mikrovlnné troubě po dobu 10 až 15 sekund, aby se daly snadno srolovat. Ohřáté tortilly položte na rovnou plochu. Do středu každé z nich dejte trochu připravené směsi. Poté posypte strouhaným sýrem a přidejte lžíci salsy. Po dokončení plnění strany tortill přehněte směrem ke středu a poté je od spodního okraje srolujte tak, aby vzniklo kompaktní burrito.
Pro ještě lepší gurmánský zážitek můžete burrito krátce opéct, aby bylo zvenku křupavé. Podle chuti přidejte plátky avokáda nebo lžíci zakysané smetany.
Zdroj: Autorský text, The Nutrition Source