Říká se, že věk je jen číslo, ale na druhou stranu se nikdo z nás stárnutí nevyhne. Abychom se cítili dobře i s přibývajícími léty, je potřeba dávat tělu, co potřebuje. Zejména ženy po padesátce mohou pociťovat v souvislosti s menopauzou úbytek energie, přibývání na váze nebo i potíže s trávením například v podobě zácpy. Od těchto problémů může výrazně pomoci úprava jídelníčku, ve kterém by neměly chybět kysané produkty. Ideální je například kefír. Kysané potraviny jsou plné probiotik a dalších tělu prospěšných látek. A právem se řadí mezi super potraviny pro ženy nad padesát let. Proč tomu tak je? Ženy v menopauze (tedy zhruba po padesátce) trpí častěji trávicími problémy a oslabenou imunitou, což úzce souvisí se stavem střevního mikrobiomu. Řešením může být konzumace kysaných potravin, které jsou přirozeným zdrojem probiotik.
Co jsou to probiotika
Jde o živé mikroorganismy, především bakterie a kvasinky, které mají příznivý vliv na zdraví. Je však důležité, aby byly konzumovány v dostatečném množství. Nejdůležitějšími kmeny probiotik jsou Lactobacillus a Bifidobacterium, jež žijí v našich střevech a pomáhají při trávení potravy, posilují imunitní systém a podle
vědecké studie mají blahodárný vliv i na naši psychiku.
Výborný zdroj probiotik nejen pro ženy po padesátce
Jedním z nejznámějších zdrojů probiotických kultur je kefír, což je kvašený mléčný produkt pocházející z oblasti Kavkazu. Mléčný kefír se vyrábí pomocí kefírového zrna, zatímco vodní kefír obsahuje kvasnou kulturu z kefírových krystalů. Tento nápoj má jemně kyselou, osvěžující chuť a v jedné porci může obsahovat 10 až 34 různých kmenů probiotik. Probiotika se také nacházejí v nepasterizovaném jogurtu bez přidaného cukru a nežádoucích aditiv, který je obohacen o zdraví prospěšné probiotické kultury.
Další důležité zdroje probiotik
Probiotika můžete tělu dodat prostřednictvím doplňků stravy. Ale mnohem lepší je, když zařadíte do jídelníčku dostatečné množství kysaných potravin. Kromě již zmíněného kefíru je skvělý například i sýr bryndza, který se vyrábí z ovčího, kozího, ale také kravského mléka. Díky obsahu prospěšných kultur vašemu tělu zajistí nejen dostatek probiotik, ale podpoří i imunitní systém. Dalším zástupcem probiotik je také kombucha, která má schopnost ničit škodlivé bakterie, které se vyskytují v našem těle. Podobně jako kysané produkty fungují i fermentované potraviny, jako je například kysané zelí nebo kimchi.
Když chcete zhubnout
Kysané a fermentované potraviny se hodí do jídelníčku, i pokud chcete zhubnout. Mají relativně málo kalorií, ale zasytí vás díky obsahu vlákniny a bílkovin. Podporují peristaltiku střev a prospívají i metabolismu cukrů a tuků. Navíc vás na dlouhou dobu zasytí. Přesto pokud jste v hubnoucím režimu, vyplatí se mít přehled o energetické hodnotě těchto potravin.
Ideálním zdrojem je aplikace Kalorické Tabulky (www.kaloricketabulky.cz), která je v základní aplikaci k dispozici zdarma. Na jejich webu je také množství článků a doporučení, jak upravit jídelníček v souvislosti s hubnutím nebo sledováním podílu makronutrientů ve složení stravy. Připravila: Zuzana Heralová