Historie jogurtu
Historie jogurtu sahá opravdu tisíce let do minulosti. Vznikl pravděpodobně náhodou a spojuje se s kočovnými národy a také s oblastí Balkánu. K jeho rozvoji pak přispěl bulharský lékař S. Grogoroff v roce 1905.
Právě on popsal jeho mikroorganismy. O čtrnáct let později začal Isaac Carasso prodávat jogurt jako lék. A tak se dostal jogurt i do západní Evropy. Možná vám jméno Isaac Carasso nic neříká, jogurt Danone, který ho proslavil však jistě znáte.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Sara Cervera
Jak se vyrábí jogurt?
O výrobě jogurtu jste už určitě slyšeli. Je vyroben z mléka. Nejčastěji se používá kravské mléko, ale využít lze také ovčí nebo kozí mléko.
Pochopitelně lze vyrobit také rostlinné alternativy. Ty však mají zcela jiné složení. Živočišný jogurt se vyrábí kysáním mléka pomocí fermentačních bakterií. Jogurt i tak můžete vyrobit i doma.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Anita Jankovic
Domácí jogurt
Vyrobit jogurt doma chce trpělivost, ale složité to není. Nejsnadněji se vyrábí, pokud máte doma jogurtovač. V každém případě je potřeba kvalitní mléko a jogurtové kultury.
Mléko se zahřeje na 42-45 stupňů a přidá se kultura, která se rozmíchá. Pak už se sklenice nechávají kvasit při stejné teplotě asi 10 hodin. Pak necháte vychladit a můžete konzumovat.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Niclas Illg
Co jogurt obsahuje
Jogurt obsahuje spoustu přínosných látek. Je to mimo jiné vápník, zinek, vitamíny skupiny B a probiotika. Jogurt je také skvělým zdrojem bílkovin.
Navíc ho lze doplnit vitamínem D a dalšími probiotiky, které jsou spojené se zdravím. Jogurt je díky složení vhodným pokrmem nejen pro děti ve vývinu, ale i pro stárnoucí populaci.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Daniel Cabriles
Čínská teorie
Starověcí lékaři hledali souvislost mezi stravou a nemocemi. Našli souvislost mezi konzumací mléčných výrobků a hlenem. Už tehdy tak věděli, že konzumace jogurtů zhoršuje onemocnění horních cest dýchacích.
V lékařských textech byl popsaný zlověstný stav, jak se mohou šířit uzlíky toxického hlenu a růst. Následně způsobovat smrt. Předpokládalo se, že to souvisí s konzumací mléčného.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Alejandra Rosales 🌷
Hlen nebo rakovina
Onemocnění bylo popisované jako hlen. Ve skutečnosti se však jednalo o rakovinu. Konkrétně rakovinu prsa a prostaty. Před 2000 lety, byly tyto nemoci spojované v Číně s konzumací mléčných výrobků.
V důsledku nebyly mléčné výrobky včetně jogurtů v asijské kuchyni vůbec podporované. Asiaté se rozhodli, že mléčné výrobky jsou nezdravé. Západ se s takovou myšlenkou neztotožnil.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Angiola Harry
Škodlivost jogurtu dle průzkumu
Také některé moderní výzkumy hovoří o škodlivosti jogurtu. O tom, že mléčné výrobky nejsou dobré hovoří studie desítek tisíc lidí žijících v odlišných lokalitách. Jedí různé druhy potravin.
Je vidět, že autoimunitní onemocnění se vyskytují častěji v určitých společnostech. Platí to i pro degenerativní onemocnění. A spousta z nich je spojována právě s konzumací živočišné bílkoviny.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Julia Koblitz
Osteoporóza a vápník
Mluví se o tom, že jogurt dodává tělu vápník. A ten je dobrý pro naše kosti. To je sice pravda, ale co se týká osteoporózy, nezpůsobuje ji nedostatek vápníku.
Konzumace většího množství vápníku v jogurtech určitě nezabrání osteoporóze, ačkoliv reklama možná hovoří něco jiného. Naopak je konzumace mléčného spojena se ztrátou vápníku.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Danielle Barnes
Jak to, že mléčné výrobky berou vápník?
Jak je možné, že konzumace mléčného je spojena se ztrátou vápníku, když jogurty vápník obsahují? Je to tak, že kyselé vedlejší produkty metabolismu bílkoviny podporují jejich využití. Tělo nechce, aby kyselina volně cirkulovala.
Váže vápník na kyselý produkt metabolismu bílkovin. Ledviny mají vápník odstranit a transportovat do kostí. Při nadměrné konzumaci bílkovin se však proces zpomalí a vápník zůstane v ledvinách, kde může tvořit kameny.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Europeana
Jíst nebo nejíst jogurt?
Čemu tedy věřit? Je pro naše tělo jogurt vhodný nebo naopak podporuje vznik nejrůznějších nemocí, o čemž je čínská medicína přesvědčená již dlouhé roky? Jak se tedy rozhodnout?
Nejlepší je konzumovat veškeré mléčné výrobky s mírou. Určitě není vhodné to s jejich konzumací přehánět. Navíc vždy bude nejvhodnější jíst klasický bílý jogurt a ochutit si ho případně ovocem, přidat do něj vločky nebo ořechy. Slazené jogurty vám na zdraví nepřidají nikdy.

Zdroj obrázku: © Česká televize, Fábio Alves
Zdroje článku: www.sciencedirect.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, www.justinacupuncturist.com, www.vyzivaspol.cz, www.vitalia.cz, www.storicko.cz