Dýně nepatří jen do polévek a na Halloween. Objevte nové recepty, které promění tuto královnu podzimu v chuťově i vizuálně atraktivní pokrmy. Zkuste placičky, hummus nebo třeba fermentované dýňové kimchi.
Dýně je víc než jen podzimní dekorace Dýně si v českých kuchyních stále častěji hledá místo i mimo klasickou dýňovou polévku. Díky své univerzálnosti, jemně nasládlé chuti a skvělým nutričním hodnotám se hodí do slaných, sladkých, ostrých i fermentovaných jídel. Jaké dýně jsou nejvhodnější do kuchyně?
Hokkaidó – není potřeba loupat, chuťově plná, ideální do krému, placiček, hummusu nebo pečení. Muškátová dýně – máslová konzistence, jemná chuť, skvělá na pyré, do kimchi nebo dezertů. Špagetová dýně – po upečení se rozpadá na vláknité „špagety“, výborná jako bezlepková příloha. Goliáš – obří dýně, hodí se do kompotů, marmelád a jako základ na sladká jídla. Dýňové placičky Dýňové placičky jsou rychlé, výživné a dají se připravit i v troubě bez kapky tuku nebo jako klasické placičky na pánvi.
Ingredience:
400 g nastrouhané dýně 1 menší cibule 2 vejce 2 stroužky česneku 2 lžíce hladké mouky Sůl, pepř, majoránka Olej na smažení Postup:
Dýni nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibuli, mouku a koření. Promíchejte a nechte 10 minut odležet. Tvarujte malé placičky a smažte je na oleji dozlatova. Podávejte se zakysanou smetanou nebo jogurtovým dipem. Dýňové kimchi Možná znáte tradiční korejské kimchi z čínského zelí, ale věděli jste, že si ho můžete připravit i z dýně? Fermentace dodá dýni nezvyklou pikantnost a hloubku.
Ingredience:
300 g dýně 1 menší mrkev 1 jarní cibulka 1 lžička soli 1 lžička cukru 1 lžíce rybí omáčky (nebo tamari pro veganskou verzi) 2 lžíce korejských chilli vloček 2 stroužky česneku Kousek zázvoru Postup:
Dýni osolte a nechte 30 minut vypotit. V míse smíchejte všechny ostatní ingredience na pastu. Vodu slijte, dýni promíchejte s pastou a zeleninou. Naplňte do čisté sklenice, dobře upěchujte a nechte kvasit 3-5 dní při pokojové teplotě. Poté přesuňte do lednice. Dýňové rizoto potěší svou bohatou chutí, Zdroj: Shutterstock Dýňové rizoto Krémové rizoto s pečenou dýní je jako talíř plný podzimu. Sladkost dýně se tu potkává s jemností parmezánu a lehkou kyselinkou bílého vína – dohromady vzniká pokrm, který zahřeje i potěší.
Ingredience:
300 g dýně 250 g rýže Arborio 1 litr zeleninového vývaru 1 menší cibule 1 stroužek česneku 50 ml bílého vína 50 g másla 50 g parmezánu olivový olej, sůl, pepř a muškátový oříšek Postup:
Nejprve dýni nakrájejte na kostky a upečte dozlatova – tím získá jemně karamelovou chuť. V hrnci rozehřejte trochu olivového oleje a krátce na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přisypte rýži, párkrát promíchejte, a když se obalí olejem, zalijte ji vínem. Nechte ho odpařit a pak začněte postupně přilévat horký vývar – vždy jen tolik, aby rýže měla co vstřebat. Trvá to asi 15 minut. V tu chvíli vmíchejte upečenou dýni, dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Na závěr přidejte kousek másla a nastrouhaný parmezán, aby vznikla krásně krémová konzistence. Dýňový hummus Klasický hummus zná skoro každý, ale když do něj přidáte pečenou dýni, dostane úplně nový rozměr – jemnější, nasládlejší a podzimně hřejivý.
Ingredience:
1 plechovka cizrny 150 g pečené dýně 2 lžíce tahini 2 lžíce olivového oleje šťáva z půlky citronu 1 stroužek česneku sůl a trocha římského kmínu Postup:
Stačí všechno hodit do mixéru a rozmixovat dohladka. Hummus podávejte s pita chlebem, křupavou zeleninou nebo třeba jen tak na toastu. A pokud chcete udělat dojem, posypte ho před servírováním granátovým jablkem a nasekanými oříšky. Z dýně se dají připravit i sladké dezerty, Zdroj: Shutterstock Dýňový cheesecake A teď něco pro milovníky sladkého. Dýňový cheesecake je dezert, který se okamžitě stane hitem každého stolu. Jemná krémová náplň, voňavé koření a křupavý sušenkový základ tvoří dokonalou kombinaci.
Ingredience:
200 g sušenek (máslových nebo Lotus) 100 g rozpuštěného másla 500 g krémového sýra 250 g dýňového pyré 150 g cukru 3 vejce 1 lžička skořice půl lžičky mletého zázvoru špetka muškátového oříšku 1 lžička vanilkového extraktu Postup:
Sušenky rozmixujte, smíchejte s máslem a natlačte na dno dortové formy. Dejte na chvíli vychladit. Mezitím si vyšlehejte krémový sýr s cukrem, postupně do něj zapracujte vejce, dýňové pyré, koření a vanilku. Směs nalijte na sušenkový základ a pečte při 160 °C asi 50–60 minut, dokud střed dortu neztuhne. Nechte cheesecake vychladnout a poté odležet v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc – chuť se krásně rozleží. Zdroj: bbcgoodfood.com , allrecipes.com , studie National Library of Medicine , studie Research Gate