Chcete posílit imunitu, pročistit krev, detoxikovat tělo, zahnat podzimní depresi a udělat něco pro své zdraví? S tím vám pomůže tato zázračná bylina, se kterou se setkáte prakticky všude. Pospěšte si, na její podzimní sběr přišla chvíle právě teď. Víte, na co všechno je dobrá kopřiva?
Kopřiva je dobrá na imunitu i očistu organismu
Kopřiva dvoudomá roste prakticky všude kolem nás. Na zahradě se jí snažíme zlikvidovat jako nepohodlného plevele, v přírodě se jí vyhýbáme, aby nás nežahla. A přitom umí člověku pomoci s mnoha zdravotními neduhy.
Pomůže s častými bolestmi hlavy, pročišťuje krev, snižuje obsah cukru v krvi. Má silné protizánětlivé účinky, zklidňuje žaludek, pomáhá při žaludečních vředech a léčí záněty močového měchýře. To ale není všechno, s čím nám kopřiva dokáže pomoci. Kromě toho nám pomůže zbavit se podzimní deprese a dodá nám potřebnou energii.
Kopřiva odplavuje vodu z těla a spolu s ní také všechny toxické látky. Snižuje otoky, podporuje hubnutí. Prospěšná je také pro naše tělesné orgány. Očišťuje od toxinů játra, slinivku i plíce.
O léčivých účincích kopřivy ví lidé odedávna. Naše babičky si z ní dělaly čaje, odvary, tinktury i oplachové kúry například po umytí vlasů. Legendární rakouská bylinkářka Maria Treben o kopřivě dokonce prohlásila, že kdyby si lidé dodnes pamatovali všechny její zdraví prospěšné účinky, pěstovali by pouze ji.
Kdy sbírat kopřivy?
Ideální doba pro sběr mladých lístků je brzy zjara, kdy se rostlina vyklube ze země. V této době má nejsilnější účinky a mnoho zdraví prospěšných látek. Naopak se nedoporučuje konzumovat starší výhonky, protože kopřiva do sebe přijímá škodliviny z okolí. Září je poslední doba, kdy si na kopřivy zajít. Nepromeškejte ji!
K jejímu sběru však vyberte takové místo, které nebude kontaminované škodlivinami. Ideální je louka nebo zahrada. Naopak se vyhněte místům kolem silnice, chodníku, železniční trati apod. Nezapomeňte při tom na rukavice, které ochrání vaše ruce před požaháním.
Foto: Freepik.com Jak kopřivu skladovat?
Kopřiva je nejzdravější ve své čerstvé podobě. Skladovat se dá i po usušení na vzduchu nebo v sušičce, kde nesmí teplota přesáhnout 50 °C. Skladuje se v plátěném či papírovém sáčku. Dobře usušená kopřiva má tmavězelenou barvu. Jestliže zčerná, je znehodnocená.
Foto: Freepik.com Jak využít kopřivu?
Kopřiva se dá využít mnoha způsoby. Nemá výraznou chuť, proto se hodí jako přísada do smoothie, salátů, pečiva, nádivky, omáčky či polévky. Nejjednodušší je připravit si z kopřivy léčivý čaj, pro který je potřeba jedna polévková lžíce byliny a čtvrt litru vody. Takto připravený čaj se louhuje 15 minut a pije se vlažný. Pro detoxikační kúru se pije tři týdny.
Zdroje:
Kristýna Franclová – autorský text, https://plzen.rozhlas.cz/mlade-koprivy-procistuji-krev-a-podporuji-krvetvorbu-dlouhodobe-je-ale-8476743, https://www.jidlo.cz/jidlo/vyzkousejte-koprivovou-kuru-a-detoxikujte-svou-krev-a-organismus, https://www.salveo.cz/blog/2025/03/138-kopriva_-zahava-superpotravina-do-ca, https://www.denik.cz/zdravi/koprivy-sber-ucinky.html.