V dnešní uspěchané době málokdo stihne trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Přesto nás často přepadne chuť na poctivé domácí jídlo, které zahřeje, zasytí a potěší. Právě proto jsou tu recepty z jednoho hrnce – jídla, která zvládnete připravit s minimálním úsilím, minimem nádobí a maximem chuti.
Proč si zamilujete vaření z jednoho hrnce? Zamysleli jste se někdy, kolik času vám zabere nejen samotné vaření, ale i následné mytí nádobí? S tímhle stylem vaření je to jednoduché – všechno se odehrává v jedné jediné nádobě. Ať už sáhnete po hrnci, litinovém kastrolu nebo hluboké pánvi, ušetříte si spoustu práce i nervů.
Tento způsob vaření nabízí několik výhod:
Méně času v kuchyni, více času pro sebe – příprava i úklid jsou rychlejší. Intenzivnější chuť – suroviny se vaří společně, takže se jejich chutě krásně propojí. Flexibilita – recepty snadno přizpůsobíte tomu, co zrovna najdete v lednici. Více energie – ušetřený čas můžete věnovat rodině, přátelům nebo prostě jen odpočinku. Následující recepty navíc zvládne i začátečník.
Poctivý hovězí guláš z jednoho hrnce Ingredience (4 porce): 600 g hovězí kližky, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sladké papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička kmínu, 2 bobkové listy, sůl, pepř, 2 lžíce sádla nebo oleje, 500 ml hovězího či zeleninového vývaru.
Postup:
V hrnci rozpusťte sádlo a osmahněte najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, kmín a papriku – rychle promíchejte, aby paprika nezhořkla. Vmíchejte rajčatový protlak a přidejte na kostky nakrájené maso. Orestujte ho ze všech stran. Osolte, opepřete, přihoďte bobkový list a podlijte částí vývaru. Přiklopte a duste zhruba 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Podle potřeby dolévejte vývar. Nakonec dochuťte a případně zredukujte šťávu bez pokličky. Guláš z jednoho hrnce zvládne připravit i začátečník / Zdroj: Shutterstock Letní zeleninové rizoto Ingredience (4 porce): 250 g rýže, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 cuketa, 1 paprika, 100 g mraženého hrášku, 50 g parmazánu, 1 lžíce másla, sůl, pepř, citronová šťáva, olivový olej.
Postup:
Na oleji orestujte cibuli, přidejte rýži a krátce promíchejte. Postupně přilévejte vývar a míchejte – rizoto potřebuje trochu trpělivosti, ale odmění vás sametovou chutí. Po 10 minutách přidejte cuketu, papriku a hrášek. Vařte dalších 10 minut, dokud rýže nebude al dente. Odstavte, vmíchejte máslo a parmazán, dochuťte citronovou šťávou. Tip: Přidejte trochu čerstvé máty nebo nastrouhanou citronovou kůru – rizoto bude ještě svěžejší.
Krémové těstoviny s kuřecím masem Ingredience (4 porce): 300 g těstovin, 400 g kuřecích prsou, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 150 ml smetany na vaření, 100 g sýra (gouda, čedar, ementál), 1 lžička hořčice, sůl, pepř, muškátový oříšek, olej, čerstvé bylinky.
Postup:
Na oleji osmahněte cibuli, přidejte kuřecí maso, osolte, opepřete a zprudka opečte. Přidejte česnek a hořčici, krátce promíchejte. Vsypte syrové těstoviny, zalijte smetanou a doplňte vodou tak, aby byly téměř ponořené. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte asi 15 minut (nebo podle návodu na obalu), občas promíchejte. Vmíchejte nastrouhaný sýr, dochuťte muškátovým oříškem a posypte bylinkami. Tip: Těstoviny se uvaří přímo v omáčce, takže díky škrobu vznikne krásně krémová konzistence – bez nutnosti dělat omáčku zvlášť.
Krémové těstoviny z jednoho hrnce jsou rychlé a chutné / Zdroj: Shutterstock Čočka na kari s kokosovým mlékem Ingredience (4 porce): 1 hrnek červené čočky, 1 plechovka kokosového mléka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 brambora (volitelně), 1 lžíce kari koření, sůl, pepř, limetová šťáva, olej.
Postup:
Na oleji osmahněte cibuli a česnek. Přidejte mrkev a bramboru na kostičky a krátce restujte. Přidejte kari, promíchejte a vsypte čočku. Zalijte kokosovým mlékem a asi 300 ml vody. Vařte 15–20 minut, dokud nebude čočka měkká. Dochuťte limetovou šťávou a případně čerstvým koriandrem. Až tyto recepty vyzkoušíte, možná zjistíte, že vaření z jednoho hrnce není jen rychlá záchrana pro dny, kdy nestíháte. Je to styl, který si snadno zamilujete – jednoduchý, voňavý, s poctivou chutí domova.
Zdroj: toprecepty.cz , prozeny.cz