Tapioka pochází z Jižní Ameriky a tropických oblastí. Maniok, ze kterého se získává, patří mezi základní potraviny. Maniokový škrob si můžete pořídit v různých podobách – jako prášek, který se rozpouští v horké vodě, jako mouku, vločky, tyčinky nebo populární „perličky“. Výroba tapiokových perliček je jednoduchá. Smíchá se tapioková mouka s horkou vodou a vzniklé těsto se protlačí přes síto, čímž se vytvoří malé kuličky. Existuje i jiný způsob – těsto se míchá ve velkých hrncích s lopatkami připomínajícími míchačku na beton, které ho otáčejí a tvoří z něj kuličky samy.
Tapioka a její použití
U nás v Evropě s nimi zatím tolik nekouzlíme, ale jinde na světě jsou docela hvězdami. V Belgii je najdete třeba v čirých polévkách, ve Francii se schovávají do parfaitů a v Británii do pudinků. A samozřejmě – bubble tea! Tento nápoj z Tchaj-wanu, který si v 90. letech podmanil USA, dnes frčí i u nás. Můžete si ho dát ledově osvěžující nebo horký, a jedno je jisté: bez „bublinek“ – tapiokových perliček – by to nebylo ono.

Foto: Pixabay
Jak je na tom s kaloriemi
Maniok, z něhož tapioka pochází, je především zdroj sacharidů. Bílkoviny, vitamíny a tuky v něm skoro nenajdete. Sto gramů syrového manioku má zhruba 160 kcal – a právě díky vydatným sacharidům je v mnoha zemích základní potravinou. U nás se s ním setkáte spíš v roli zahušťovadla v potravinách nebo v podobě krmiva pro zvířata. Pro zajímavost: největším pěstitelem manioku je Nigérie, zatímco Thajsko vede ve vývozu tapiokového škrobu.
- Pokud vás zajímají přímo perly – sušené tapiokové kuličky jsou úplně bez tuku a 100 g má kolem 358 kcal.
Tapioka a zdraví
Upřímně – nutričně toho moc nenabízí. Vitamíny a minerály jsou v ní jen ve stopovém množství, trocha vlákniny, trochu železa a manganu. Ale! Má jednu obrovskou výhodu: je přirozeně bez lepku, obilovin, ořechů, vajec i laktózy, takže se hodí i pro lidi s různými intolerancemi. Jen doporučujeme kouknout na obal – občas se balí ve stejných závodech, kde se zpracovávají i alergeny. Dalším plusem je, že tapioka je lehce stravitelná, takže vám nebude ležet v žaludku jako kámen.
Správné vaření
Tapiokové kuličky namočte aspoň hodinu předem – do vody, mléka nebo rostlinného nápoje. Potom je uvařte přímo v té samé tekutině, dokud se nezmění z bílých neprůhledných kuliček na krásně průsvitné. Obvykle to zabere kolem 45 minut. Sama o sobě nemá tapioka téměř žádnou chuť. Ale právě to je její kouzlo: chytá chutě všeho, s čím ji smícháte. V čaji nasaje jemnou hořkost, v mléce je krémově jemná, v pudinku nebo dezertu zase dodá hravou texturu. Takže tapioka není hvězdou sama o sobě – je to spíš kulisa, která nechá zazářit ostatní ingredience.
Zdroje info:
https://marketbio.pl/blog/tapioka-pytania-i-odpowiedzi
http://jimejinak.cz/proc-jist-tapioku/
Foto: Pixabay
The post
Tapioka – malé bílé kuličky. Je to škrob z rostliny jménem maniok first appeared on
Plné zdraví.