Pivo je důležitou součástí naší kultury. Každé je trochu jiné, ta nejrozšířenější ochutnal skoro každý. Oblibu si ale získávají i menší a méně proslulé značky. Které ležáky mezi nimi jsou úspěšné a které ztroskotaly? Žebříček ležáků vytvořil web testypotravin.cz, který čerpá z akreditovaných zdrojů. A jaký názor na pivo mají štamgasti?
Není ležák jako ležák
Tradiční český ležák je spodně kvašené pivo, které se začalo vařit už před necelými dvěma stoletími. Bylo to pivo lahodné, výrazněji hořké, ale také osvěžující. Poté se česká piva začala vařit opravdu z výhradně místních surovin, včetně žateckého chmele. Ten je společně se sladem důležitou součástí. Například plzeňský slad je ze speciálně šlechtěných odrůd ječmene, aby byl co nejlepší a nejkvalitnější pro výrobu zlatavého moku.
Nejde jen o chuť
Testovací parametry se věnují každé pivní molekule. Správný český ležák má od 11 do méně než 13°, obsah alkoholu se musí pohybovat mezi 3,8 až 5 % objemu. Důležité jsou senzorické testy, které sledují barvu, pěnivost, chuť, čirost, aroma i říz. Z těch laboratorních jde o správný stupeň prokvašení, výskyt zárodků plísní a dalších látek, které by mohly mít vliv na kvalitu piva. Vznikají při jeho výrobě a špatný postup se zde neschová.
1. HARRACH z Velkého Meziříčí
Tento světlý ležák patří k těm nefiltrovaným a nepasterizovaným, je tedy přirozeně zakalený. Laboratorní testy zvládl doslova na jedničku a v senzorickém hodnocení si také vedl velmi dobře. Jde o vyvážené 12° pivo se střední hořkostí, které si určitě zaslouží pozornost.
„Tohle pivo je opravdu dobré. Netřeba se rozepisovat, prostě mě chutná.“
2. ZUBR Grand 11°
Toto přerovské pivo se v testech dostává do popředí i v konkurenci známějších značek. Má silné aroma i hořkost, jelikož je čtyřikrát chmelené, přesto je velmi osvěžující. Jde o klasický ležák zlaté, čiré barvy. Jedná se o pivo, které příjemně překvapí, pokud mu dáte šanci.
„Skvělé pivo, za mě jednička. Chválím přerovské sládky.“
3. Rebel hořká 11°
3. místo obsadil tento pasterizovaný ležák z Havlíčkova Brodu. Silná chuť a výrazná hořkost mu dodávají správný šmrnc. Je do něj sice přidaný cukr, nicméně v laboratorních testech i tak uspěl velmi obstojně.
„Velmi dobré pivo. A za pár korun.“
4. Tvarg ležák 11°
Nepasterizované a nefiltrované pivo z Velké Bystřice už nemělo tak krásné laboratorní výsledky, do normy se ale stále vešlo s přehledem. Chuť je hořká, mírně kvasnicová s nasládlými tóny.
„Mám pocit, že piji poctivé pivo.“
5. Krušnohor 11°
Světlé, zakalené pivo bez pasterizace a nefiltrované. V chuti zachytíte ovoce i posečenou trávu, chmelová hořkost je střední, ale chmel moc cítit není. Celkově velmi řízné pivo.
O tomhle pivu se ani mezištamgasty moc nediskutuje, málokdo ho ochutná. Evidentně si ho dáte spíš z nouze nebo ze zvědavosti. Pitelnost je prý dobrá.
6. Ferdinand světlý ležák MAX 11°
Světlé pivo ze středočeského Benešova má mírně nakyslou chuť možná kvůli vyššímu stupni prokvašení. Body ztrácí za letinkovou příchuť, která vzniká působením světla na pivo. Proto by mělo být nejen v tmavých lahvích, ale i v temnu.
Ferdinand není úplně vyhledávané pivo, nicméně může vám zachutnat. „Slušný počin s hezkou vůní, slabou pěnou a nadprůměrnou chutí.“
7. Bakalář 11°
Tohle pivo z Rakovníka také neuspělo kvůli příchuti letinky. Je středně hořké se středním řízem i plností, celkově ale působí nevyváženě.
Na některé pivaře působí sladce, shodují se však, že záleží velmi na tom, aby bylo dobře načepované.
8. Chodovar Zlatý ležák 11°
Tohle pivo z Chodové Plané je vařeno z doslova lokálních surovin. Senzoricky příliš neuspělo, chuť může být vnímána jako netypické pro tóny karamelu a kouřové aroma.
„Sladová chuť s hořkým dozníváním.“
9. Černá Hora hořká 11°
Pivo z pražského pivovaru Lobkowicz je středně hořké i vyvážené. Chuť je nasládlá a máslová, což je považováno za vadu.
Piva Černá Hora se pohybují na průměrných hodnoceních, má své zastánce i ty, kteří ho ochutnají jen jednou.
10. Klášter 11°
Další pivo z pivovaru Lobkowicz je slabého řízu a střední hořkosti. Neuspělo hlavně pro vysoký obsah mykotoxinů, které mohou způsobovat plísně.
Jeden z ryzích štamgastů po ochutnání mimo jiné napsal: “ Pivovary Lobkowicz jako celek se doslova před očima kazí.“ Najde se ale i řada pochval, které dokladují, že i tohle pivo může chutnat.
11. Kumburák Novopacké
Silně aromatické pivo, které v chuti odhalí máselnou pachuť. Jinak je chuť sladová a pivo je výrazně poznamenáno špatnými postupy a oxidačními procesy.
Podle pivařů jde o velmi specifické pivo, které buď milujete nebo nenávidíte. Zatuchlina a plísně ale jsou i cítit na chuti.
12. Rohozec Skalák 11°
Toto pivo z Turnova propadlo nejvíc. Kromě oxidace je zde cítit kovová pachuť a pivo je přespříliš prokvašené na klasický ležák.
Jeden z pivařů byl velmi zklamán: „Vzal jsem celou basu a žadné potěšení ji dopít to nebude.“
Zdroje:
- https://www.testypotravin.cz/testy/test-ceskych-lezaku
- https://www.atlaspiv.cz
- https://svet-potravin.cz/test-piva-jak-obstaly-ceske-lezaky-rozdily-jsou-v-chuti-i-kvalite-surovin/