Jablka, ať už ta letní či podzimní, si určitě nezaslouží shnít na zemi. Zpracovat se dají mnoha způsoby – od tradičních křížal až po orientální čatní či jablečný mošt. Díky tomu si budete moci užívat svěží chuť jablek po celý rok.
Jablka patří v Česku a zemích střední Evropy k oblíbenějším druhům ovoce. Sklizeň některých odrůd začíná už v létě. Nejvíce však dozrávají až k podzimu.
Nyní jste možná vy sami sklidili úrodu a máte z ní radost. Tolik celoroční práce se konečně vyplatilo a přinesla vám bohaté plody. Nicméně přichází další otázka: co teď s nimi? Říká se sice, že jíst jedno jablko denně drží doktora daleko, ale je dost možné, že se vám dřív začnou kazit. Přitom jablka mají takový potenciál! Pojďme se tedy podívat na řadu způsobů, pomocí kterých si můžete vychutnávat svou tvrdou práci i po zbytek roku.
Křížaly
Od vaření, nakládání či strouhání jablek si u křížal můžete konečně na chvíli odpočinout. Sušení je nejen velmi jednoduché, ale uchová se díky němu víc vitamínů než například v kompotu. Ušetříte s nimi také spoustu místa ve spíži a i vaše peněženka vám poděkuje – křížaly v obchodech bývají totiž často předražené. Tuto sušenou pochoutku si můžete přibalit na svačinu, dát si ji do kaše, přidat do vaření anebo s ní můžete nahradit brambůrky večer u televize.
Jablka stačí opláchnout pod vodou, usušit, zbavit jadřinců a nakrájet na rovnoměrné, tenké plátky. Slupka se většinou nechává, pokud vám však vadí, můžete jablka ještě před krájením oloupat. Sušit lze v sušičce na ovoce, ale použít se dá i trouba. Při nízké teplotě se z jablek postupně odpařuje voda a vznikají pružné, jemně křupavé křížaly. Uchovávejte je ideálně ve sklenicích, aby neztratily chuť a vůni.
Čatní
Chtěli byste vaše ovoce proměnit v exotickou pochutinu? Pak je čatní něco pro vás. Čatní, nebo také chutney, pochází z indické kuchyně. Jde o omáčku, která je připravená ze směsi ovoce, zeleniny, koření, octu a cukru. Výraznost se dá jednoduše regulovat podle toho, kolik přidáte jednotlivých přísad. Tato pasta se přidává nejčastěji k masu (ale i bezmasým pokrmům), aby zvýraznila jeho chuť. Pakliže vám jídlo připadá fádní, čatní jej promění v chutnou delikatesu.
Jablečné čatní nevyžaduje žádné speciální ingredience. Postačí vám k jablkům nakrájet cibuli a česnek, které se společně budou dusit. Poté přilijte ocet s cukrem a doplňte kořením. V tomto případě se hodí nejlépe skořice, hřebíček, zázvor, chilli nebo kari (pro špetku Indie). Počkejte, dokud se nerozvaří na úplnou kaši a tu poté přesuňte do skleničky, ve které ji necháme zchladnout.
Mošt
Mošt, který obsahuje vámi vypěstovaná jablka, má na rozdíl od džusů jedinečnou chuť. A jak se od sebe mošt a džus vlastně liší? Největším rozdílem je způsob zpracování. Při výrobě džusu se z vylisované šťávy nechá odpařit voda, čímž vznikne koncentrát. Ten se poté vyváží do světa a v cílové destinaci se znovu ředí. Mívá stabilnější chuť a barvu, je trvanlivější, ale při úpravách ztrácí velké množství vitamínů.
Mošt je neupravovaná, přírodní šťáva z ovoce. Pokud jej nechceme hned vypít, je možné prodloužit jeho trvanlivost o několik dní pomocí zahřátí na teplotu asi 80 °C. Jeho vysoký obsah vitamínů a antioxidantů to však nijak neovlivní.
Na jeho výrobu se nejčastěji chodí s jablky do moštáren, kde vám jablka slisují, případně zakonzervují. Chuť si poté můžete doplnit například o skořici či šťávu z hrušek.
Pokud máte koše plné jablek a kompoty už nemůžete ani cítit, neklesejte na mysli! Jablka můžete proměnit na spoustu jiných pokrmů či nápojů. V tomto článku jsme se zaměřili především na křížaly, čatní a mošt, ale za vyzkoušení stojí také jablečné pyré nebo ocet. A jestliže už máte spíž plnou, můžete jablka použít na pečení tradičního štrúdlu.
Zdroje: Jimejinak.cz, Cs.wikipedia.org, Cs.wikipedia.org, Apetitonline.cz, Petrazahradnici.cz, Apetitonline.cz, Regiony.rozhlas.cz, Abecedazahrady.dama.cz