I když odborníci neustále hovoří o tom, že drastické a nesmyslné diety jsou k ničemu, stále se najdou lidé, kteří je drží. Existuje ale jedna dieta – nebo spíše způsob stravování, který patří k těm nejzdravějším. A doporučuje ji dokonce Světová zdravotnická organizace a mnozí lékaři. Pokud je vaším cílem dlouhodobě regulovat svou váhu a zdravě se stravovat, vyzkoušejte středomořskou dietu. Jde o vědecky podložený styl stravování, který skutečně funguje. Najdete ji na seznamu, který každoročně vydává na základě vědeckých doporučení společnost US News & World Report. Středomořská dieta se dokonce už několik let drží na špičce tohoto žebříčku a rok 2025 není výjimkou.
O co vlastně jde?
V podstatě jde o to jíst pokrmy, které jsou charakteristické pro oblast Středomoří. Jídelníček lidí žijících v zemích jako je Itálie, Řecko nebo Španělsko tvoří zejména zelenina, ovoce, bylinky, ořechy, fazole a celozrnné produkty. Součástí středomořské stravy jsou také olivy a olivový olej, mírné množství mléčných výrobků, drůbeže a vajec, stejně jako ryb a mořských plodů. Naproti tomu červené maso se jí jen občas. A pak je tu ještě jeden aspekt. Vzpomeňte si na mentalitu Jižanů. Rádi si vychutnávají jídlo v klidu, po obědě mívají siestu a umí si poradit se stresem.
Výhody středomořské stravy
Mnohé
studie prokázaly, že středomořská strava snižuje riziko srdečních onemocnění, metabolického syndromu, cukrovky, některých druhů rakoviny, deprese. A u starších osob snižuje riziko křehkosti a zlepšuje duševní a fyzické funkce. "
Ukazuje se, že mediteránní styl má velký význam nejen pro ochranu cév a srdce, ale i pro náš kognitivní výkon," uvedl profesor Robert Rusina, Ph.D., přednosta Neurologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice. Navíc stravovat se tímto stylem neznamená trpět hlady nebo jíst něco, co vám nechutná. To je předpokladem k tomu, že můžeme tento styl stravování přijmout dlouhodobě. To může přimést nejen výše uvedené zdravotní benefity. Pokud si budete hlídat příjem kalorií a do svého životního stylu zařadíte i fyzické aktivity, půjdou dolů i kila, pokud máte nějaká navíc.
Středomořská dieta v Česku
V našich zeměpisných šířkách sice nemáme takové podmínky jako lidé na jihu Evropy, nicméně stravovat se podle principů středomořské diety není složité. Máslo, sádlo či řepkový olej nahraďte olivovým, který je ostatně základem této stravy. Alespoň dvakrát týdně si dejte ryby jako je losos, makrela, treska či pstruh, které jsou běžně dostupné i v našich obchodech. „
Vlákninu a kvalitní bílkoviny vám dodají luštěniny a celozrnné obiloviny jako je například čočka, cizrna nebo fazole, které lze při troše fantazie začlenit do jídelníčku prakticky každý den,“ radí výživová poradkyně Renata Daubnerová. A pokud jde o zeleninu a ovoce dávejte přednost těm lokálním. Teď v létě je jich všude dost a za relativně přijatelné ceny. Pamatujte, že ke každému jídlu je důležité sníst porci zeleniny nebo ovoce. A konečně, ořechy a semínka, bohaté na zdravé tuky, jsou běžně dostupné a představují ideální doplněk do jakéhokoliv jídla. Podtrhují středomořský způsob stravování, který je plný čerstvých, přírodních a zdravých surovin. Připravila: Zuzana Heralová