Probiotická síla kefíru
V kefíru najdete více než 60 kmenů prospěšných bakterií a kvasinek. To je výrazně více, než u běžných jogurtů.
Tyto mikroorganismy vytvářejí složitou symbiotickou kulturu, která má velmi pozitivní vliv na náš střevní mikrobiom. Hned několik studií dokázalo, že pití kefíru může zvýšit zastoupení pozitivních bakterií v našem těle až o 51 %. Naopak množství těch negativních se jeho působením snižuje.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Alison Marras
Regulace krevního cukru
Lidé často hledají nějaké potraviny, které by jim s regulací cukru v krvi pomohly. Přitom si často neuvědomují, že obyčejný kefír je v tomto ohledu šampionem.
Tento mléčný nápoj snižuje hladinu glukózy nalačno a inzulinu. Výzkumy dokonce v minulosti ukázaly, že při jeho konzumaci dochází ke snížení glykovaného hemoglobinu u diabetiků 2. typu.
Nejde tak jen o prevenci, která vás před cukrovkou může ochránit. Kefír je dobré do jídelníčku zařadit i v případě, že už s nemocí máte problémy.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Elena Leya
Protizánětlivé účinky
Peptidy a probiotika jsou látky, které výrazně snižují zánětlivé markery v těle. A právě kefír jich má velké množství. Jde proto o vynikající potravinu například při nemocech.
Pokud vás trápí chřipka či nachlazení, ale i v případě, že trpíte nějakým horším onemocněním, minimálně jedna sklenička kefíru denně vás může velmi rychle postavit na nohy.
Při pravidelném pití nápoje dochází ke snížení prozánětlivých cytokinů TNF-α a interleukin-6 až o 40 %, píše JPMS. Server dodává, že to má vliv nejen na trávení, ale i na celkové zlepšení imunity organismu.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Markus Winkler
Podpora zdravého trávení
Střevní mikroflóra v těle se stará o to, aby bylo naše trávení bezproblémové. Kefír obsahuje probiotické bakterie, které obnovují její přirozenou rovnováhu, tím pádem se zlepšují veškeré trávicí procesy.
Nápoj podporuje produkci krátkých mastných kyselin, které mimo jiné vyživují střevní buňky. To pro změnu zlepšuje bariérovou funkci střeva. Konzumace tohoto produktu dále pomáhá zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku.

Zdroj obrázku: Unsplash+, ASPhotohrapy
Bohatý nutriční profil
V jednom šálku kefíru najdete až 12 gramů kvalitních bílkovin. Dále také vitamin B12, fosfor, riboflavin a vitamin K2. Jelikož v tomto mléčném nápoji dochází k fermentačnímu procesu, zvyšuje se v něm také biologická dostupnost živin.
V kefíru se vytváří unikátní bioaktivní sloučeniny, které jsou pro naše zdraví velmi přínosné. Kromě toho je také zdrojem kalcia, pomáhá tak s udržením zdravých kostí, kloubů i zubů.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Maria Kovalets
Lepší než tradiční probiotika
Kefír je vhodné ve zvýšeném množství pít například v případě, že jste nemocní a berete antibiotika. Je totiž vynikajícím zdrojem probiotik. A to daleko lepších než jsou ta, která běžně koupíte v lékárně.
Na rozdíl od komerčních probiotických doplňků obsahuje kefír živé kultury, které přežívají průchod žaludkem, dostávají se až do střeva a působí aktivně i tam.
Proběhlo mnoho studií porovnávajících kefír s běžnými probiotiky. Ty ukázaly, že kefír má výrazně větší diverzitu mikroorganismů, kromě toho také působí na mikrobiom s delším účinkem než léky z lékárny.

Zdroj obrázku: Unsplash+, ROBIN WORRALL
Kardiovaskulární benefity
Existují dva typy cholesterolu. Konzumace kefíru zvyšuje HDL cholesterol, který je pro tělo prospěšný. Naopak ten nebezpečný, tedy LDL cholesterol, snižuje. Peptidy v nápoji, které vznikají při jeho fermentaci, pomáhají s regulací krevního tlaku.
Bylo prokázáno, že lidé s mírnou hypertenzí (tedy mírně zvýšeným krevním tlakem) při pravidelné konzumaci kefíru pocítili výraznou úlevu. Došlo u nich k poklesu tlaku asi o 6-10 mmHg.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Daniel Stiel
Posílení imunitního systému
Imunitní systém člověka je velmi složitý. Nicméně až 70 % se ho nachází ve střevech, kde kefír může přímo podporovat jeho funkci.
Probiotika v kefíru stimulují produkci imunoglobulinů a posilují střevní bariéru proti patogenům. Bylo mimo jiné dokázáno také to, že pravidelná konzumace tohoto nápoje snižuje výskyt respiračních infekcí až o 25 %.
V nápoji objevíte mnoho vitamínů a minerálů, které imunitní systém přirozeně podporují, je vhodný jako lék při nemocích, ale i jako prevence proti nim.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Anita Jankovic
Jednoduché začlenění do stravy
Kefír je velmi všestranná ingredience. Pít ho můžete jen tak samotný, i sklenička denně udělá s vaším tělem divy.
Dá se nicméně zpracovávat nasladko i naslano. Hodí se do smoothies, müsli, dá se využít při pečení. Udělat z něj ale můžete také dresinky, nebo ho třeba použít jako základ do zeleninového salátu.
Pro maximální účinek probiotik se doporučuje denně pít asi dva šálky kefíru.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Gennady Zakharin
Dlouhodobé zdravotní investice
Jde o nápoj zdravý, chutný, osvěžující. Jeho pravidelná konzumace představuje jednoduchou cestu ke zlepšení celkového zdraví.
Už po několika týdnech pravidelného užívání ucítíte v mnoha ohledech výrazné zlepšení. Nápoj zvýší vaši imunitu, ochrání tělo před kardiovaskulárními problémy, vyrovná hladinu cukru v krvi a pomůže vám s nastavením správného zažívání.
Jde jednoduše o velmi účinný přírodní lék, který je doslova investicí do dlouhodobého zdraví.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Stepanenco Valeria
Zdroje článku: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.thegrainfactory-sg.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, lifewaykefir.com, www.storicko.cz