Po náročném dni si večer konečně sednete k televizi, dáte si nohy nahoru a pustíte si svůj oblíbený film či pořad. Konečně máte chvilku k relaxování. Sledování televize koneckonců patří mezi populární volnočasové aktivity, které zabaví děti i dospělé. Častokrát si dívání chceme zpříjemnit nějakou dobrotou na zub. Není výjimkou, že popadneme pochutiny, které nás pohladí na duši i na jazyku. Jestliže ale pravidelně saháte po některé z těchto variant, zpozorněte. Odborníci před nimi varují, jelikož mohou značně poškodit lidské zdraví.
Akční celovečerní trhák nebo napínavou poslední epizodu seriálu si bez mísy slaného popcornu umí představit asi málokdo. Popcorn samozřejmě není jedinou možností – velké oblibě se těší také chipsy, krekry, solené oříšky nebo třeba tyčinky. Pokud si tento druh potravin dopřejete jednou za čas, rozhodně se není čeho bát. Jestli se ale tyto pochutiny pravidelně objevují na vašem večerním menu, měli byste zbystřit. Rozhodně totiž nejde o jídla, která byste si měli dopřávat často. Spíše by se mělo jednat o ojedinělou lahůdku. Jde sice o na první pohled jednoduché a snadno dostupné svačinky, příliš frekventovaná konzumace se ale negativně projeví na stavu vašeho organismu.
Chipsy se těší vysoké oblibě, ve velkém množství jsou ale pro naše zdraví nebezpečné. Zdroj: Shutterstock Vysoce zpracované Jedno mají společné. Chipsy, popcorn, tyčinky a jiné slané pochutiny se řadí do kategorie vysoce zpracovaných potravin. Například brambůrky jsou smažené a obsahují vysoké množství soli a tuků. Ochucený popcorn nebo krekry zase mohou obsahovat chemická aditiva a éčka. Rozhodně nejde o ingredience, které bychom si měli pravidelně dopřávat ve velkém. Vždyť ale chutnají tak skvěle! Sílu slaných pochoutek alespoň párkrát pravděpodobně zažil každý z nás. Dáte si jeden, druhý, třetí chips, jen tak na chuť. Najednou ale máte v ruce už třetí hrstku a než se nadějete, sníte celý pytlík. Tak to u tohoto typu jídla chodí – ta nutričně nevyvážená zkrátka chutnají nejlépe. A můžou za to právě již výše zmíněné suroviny, tedy sůl a tuk.
Jsou návykové Právě tuk je totiž často označován jako nositel chuti. Díky své chemické povaze má unikátní umění zachycovat a přenášet chuťové a aromatické látky, čímž obohacuje celkový chuťový vjem z jídla. Sůl zvýrazňuje přirozenou chuť potravin, zvyšuje jejich senzorickou hodnotu a samozřejmě dodává tolik kýženou slanost. Kombinace těchto dvou faktorů zajišťuje, že je slaným delikatesám typu chipsy nebo oříšky velmi těžké odolat, jakmile je jednou okusíme. Není divu, že se konzumaci ikonických brambůrek přezdívá slané mlsání. Podle jedné studie je tato touha podobná té, která vzniká při užívání návykových látek.
Srdeční problémy i vysoký krevní tlak Hlavním nebezpečím je právě vysoký obsah sodíku. „Pokud zkonzumujeme dvě třetiny balíčku nejslanějších chipsů, vyčerpáme více než pětinu doporučeného denního příjmu soli. Vysoký příjem soli může souviset mimo jiné se vznikem vysokého krevního tlaku, ale i nádoru žaludku, protože sůl dráždí sliznice,“ říká profesorka z Vysoké školy chemicko-technologické Jana Dostálová. Podle vědců nadměrná konzumace soli může způsobit i kardiovaskulární problémy, sem patří například infarkt nebo mrtvice. Dále pak může mít za následek řídnutí kostí nebo problémy s ledvinami. Jedná se o život ohrožující problémy, které mohou mít nepříjemné následky. V dnešní době právě vysoký příjem soli patří mezi nejproblémovější zdravotní rizika. „Doporučuje se maximálně pět až šest gramů denně a my konzumujeme skoro třikrát tolik. Má to hodně negativních účinků,“ říká Dostálová. Některá éčka zase mohou způsobovat alergie, vyrážky nebo bolesti hlavy.
Častá konzumace smažených, tučných a slaných potravin může způsobit nespočet kardiovaskulárních potíží. Mezi nejčastěji patří mozková mrtvice, infarkt nebo vysoký krevní tlak. Zdroj: Shutterstock Pozor na karcinogeny i přibírání Negativní účinky mají i nasycené tuky, které se ve slaných pochutinách také vyskytují. Ty zvyšují hladinu LDL cholesterolu, který je označován za ten „špatný“. Přispívá totiž k ucpávání cév a zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Tučná jídla mohou také nepříjemně ovlivnit naši hmotnost – 1 gram tuku obsahuje 9 kilokalorií, zatímco bílkoviny a sacharidy pouze 4. Je tedy pochopitelné, že se po tučných potravinách snadněji přibírá na váze, pokud si jejich množství nehlídáme. V neposlední řadě se chipsy smaží při vysokých teplotách, což může vést ke vzniku karcinogenní látky s názvem akrylamid . „Vzniká zejména v potravinách, které mají hodně škrobu a jsou připravovány při vysokých teplotách nad 120 stupňů. Velké koncentrace byly zjištěné právě u chipsů. Jezte proto jen ty, které jsou osmaženy dozlatova. Pokud jsou dohněda, obsahují více nebezpečného akrylamidu,“ dodává Dostálová. Podle odborníků toho žádané večerní chroupání kromě skvělé chuti moc neobsahuje. Chipsy a další slané pochoutky jsou sice bohaté na energii, neobsahují ale téměř žádné zdraví prospěšné vitamíny, minerály nebo vlákninu.
Udržujte balanc Jestli máte jednou za čas na slané brambůrky chuť, nic se neděje. Dopřát si je určitě můžete a bát se jich nemusíte. Dbejte ale na přiměřené množství, což se u chipsů snadno řekne a hůř provádí. Můžete se také v obchodech se zdravou výživou poohlédnout po vhodnějších, méně tučných a slaných alternativách. Pečlivě ale čtěte etikety, jelikož zeleninové chipsy nejsou vždy automaticky zdravější než ty bramborové. Obecně se řiďte pořekadlem „všeho s mírou“, které platí i v tomto případě.
Zdroje: sciencedirect.com , sciencetimes.com , idnes.cz , dvojka.rozhlas.cz , sciencedaily.com