Starověký lék a symbol radosti: Kde se oregano vzalo?

Zdroj obrázku: Pixabay, Saramukitza
Oregano, neboli dobromysl obecná, je známé už od starověku a má vskutku bohatou historii.
V řecké mytologii bylo spojováno s bohyní lásky Afroditou jako symbol radosti a štěstí. Řekové jej používali jak při svatebních obřadech, aby novomanželům přineslo štěstí, tak i při pohřbech, aby zesnulým zajistilo klid.
Římané se zase postarali o jeho rozšíření do Evropy a Afriky. Během středověku se mu pak dokonce přisuzovaly magické vlastnosti a používalo se proti horečkám, zvracení nebo revmatismu.
V léčebné účinky oregana se věřilo napříč věky

Zdroj obrázku: Unsplash+, Anthony Aird
I léčebné využití sahá až do starověkého Řecka a Říma, kdy se listy používaly k léčbě kožních vředů a jako antiseptikum.
Například slavný řecký lékař Hippokrates jej prý využíval jako dezinfekci a také k ochraně před dýchacími a trávicími potížemi.
Ve středověké Evropě se zas oreganové listy žvýkaly pro úlevu od bolestí zubů, trávení a kašle.
Vzhled a vůně dobromysle obecné

Zdroj obrázku: Unsplash+, Dayana Brooke
Jedná se o vytrvalou bylinu dorůstající do výšky až 60 cm.
Její listy jsou hladké nebo chlupaté, dále úzké a oválné, a rostou v párech podél jemných stonků. Běžně se sklízí těsně před rozkvětem.
Příchuť oregana je jemně nasládlá a kořeněná, zároveň však výrazná, zemitá a mírně nahořklá. Říká se také, že má „balsamikovou“ chuť, která je známá i u máty, tymiánu či rozmarýnu, ovšem výrazně silnější a hořčejší.
Jak pěstovat oregano?

Zdroj obrázku: Pexels, cottonbro studio
Pěstování této bylinky je nenáročné, takže si ji snadno vypěstujete na zahrádce nebo klidně doma v květináči. Potřebuje jen dostatek slunce a dobře propustnou půdu.
Dobromysl sice miluje teplo a sucho, ale musíte ji také pravidelně zalévat. Jen se snažte zabránit přemokření, které by mohlo vést k hnilobě kořenů.
Čerstvé lístky můžete sklízet průběžně po celou dobu růstu, nejlepší je však sklizeň těsně před rozkvětem, kdy je nejvoňavější.
Nejen pizza: Využití oregana v kuchyni

Zdroj obrázku: Pexels, Narda Yescas
Dnes je oregano spojováno zejména s italskou kuchyní, v níž je klíčovou ingrediencí do rajčatových omáček na pizzu, těstoviny apod.
Jeho používání však sahá i do dalších koutů světa – hojně jej najdete ve španělských, řeckých, tureckých i mexických pokrmech.
Skvěle se hodí k masu, do salátů a k dochucení zeleniny.
Zdravotní benefity oregana: Proč je tak „zázračné“?

Zdroj obrázku: Pixabay, evgen-orlova
Především je bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti škodlivým volným radikálům v těle. Tím chrání buňky a snižují riziko vzniku řady onemocnění.
Může také sloužit jako mírné sedativum a pomoci při zažívacích problémech či střevních zánětech.
Navíc má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, což ho činí účinným při boji s infekcemi nebo bolestmi svalů a kloubů.
Může pomoci s kašlem i klidnou myslí

Zdroj obrázku: Unsplash+, Manki Kim
Čaj z oregana je skvělým lékem na dýchací potíže, jako je průduškový kašel, chraplavý hlas nebo bolest v krku, protože přispívá k uvolnění hlenu a usnadňuje tak odkašlávání.
Pro ženy může být užitečný při úpravě menstruačního cyklu.
Navíc má blahodárný vliv i na naši psychiku – pomáhá zahánět depresivní nálady a nervozitu, zmírňuje pocity strachu a podporuje dobrý spánek.
Využijte sílu oregana naplno

Zdroj obrázku: Unsplash+, henry perks
Příště, až budete chtít okořenit sušeným oreganem svůj oběd, vzpomeňte si, že se v něm skrývá mnohem víc než jen obyčejné dochucování.
Zařaďte ho častěji do svého jídelníčku, připravte si čaj při prvních příznacích nachlazení nebo si jej dopřejte pro lepší spánek.
Využijte jeho potenciál naplno, a to nejen v jídle, ale i pro zdraví celého těla a mysli.
Zdroje článku: www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com, www.mccormickscienceinstitute.com, www.storicko.cz