Pivo je oblíbený nápoj. Mnozí ho však pijí, aniž by tušili, jaký je rozdíl mezi jednotlivými typy. Víte, jaký je vlastně rozdíl mezi 10 a 12? Někteří se domnívají, že v desítce je méně alkoholu. Je to tak? Nebo co vlastně označení znamená? A co znamenají zkratky ze světa piva?
Co to je IBU
Zkratka slov International Bitterness Units. To je stupnice pro měření hořkosti piva. IBU měří počet ppm izohumulonu z chmele v pivu. Právě chmel totiž tomuto lahodnému nápoji dodává hořkost. Stupnice IBU se pohybuje od 0 do 120. Nutno však říci, že ve 120 již jazyk nedokáže vnímat žádnou hořkost. Stupnice byla vynalezena, aby bylo možné pivo kvantifikovat a rozlišit jednotlivé druhy.
Čísla jsou sice jasná, ale vnímaná hořkost se může lišit. Není neobvyklé vidět pivo s vysokým IBU, které ve skutečnosti není tolik hořké. Je to tím, že sladový charakter může hořkost vyvážit. Například jantarové pivo s vysokým IBU může být sladké a naopak plzeňské pivo může mít nízké IBU a chutnat hořce.

Ballingova stupnice
Existuje také Ballingova stupnice. Ta měří koncentraci rozpuštěných pevných látek v mladině, především cukrů. Právě koncentrace cukrů v mladině je ukazatelem potenciálního obsahu alkoholu. Je zřejmé, že kvasinky cukry kvasí na alkohol. Proč zrovna Ballingova stupnice? Je to jednoduché. Měrnou stupnici totiž vymyslel německý chemik Karl Balling.
Už v roce 1843 sestavil sadu tabulek. Ballingovu stupnici však v současné době z velké části nahrazuje Brixova a Platónova stupnice. Ve své podstatě jsou všechny tři stupnice stejné. Nutno dodat, že tyto stupnice se nepoužívají jen u piva, ale ve velkém se využívají také ve vinařském průmyslu. Vlastně se v komerčním vaření piva objevují jen zřídka.
EMP pivo
Slyšeli jste už někdy pojem EMP? Je to další pojem, který souvisí s pivem a jeho stupněmi. EMP je v pivním světě zkratka pro extrakt původní mladiny. Pojem konkrétně označuje množství rozpuštěných cukrů a dalších látek v mladině. Tedy ještě před procesem kvašení piva. Právě podle množství rozpuštěných cukrů v mladině se měří stupňovitost piva. Míra rozpuštěného cukru ovlivňuje stupně a také hustotu kapaliny.
Jednoduše řečeno je EMP poměr mezi tím co dělá pivo pivem, a vodou. Desítka má například 10 % extraatkivních látek, které najdeme v mladině před zkvašením. Zbylých 90 % je zmíněná voda. Na první pohled je voda jen takový doplněk. Je však také důležitá. I ona dodává pivu svoji chuť. Co z toho plyne? K výrobě piva je důležitá dobrá voda, kvalitní chmel a slad. Jedno bez druhého by nefungovalo.
Zdroje článku: beerandbrewing.com, www.firestonewalker.com, www.budejovickybudvar.cz, www.storicko.cz