Domácí zelenina je zdravější Pěstování domácí zeleniny na vlastním pozemku je skvělý způsob, jak propojit koníček s užitečným. Domácí zelenina je zaručeně čerstvá, chutnější a neobsahuje tolik pesticidů jako zelenina ze supermarketu . Určitě se do výsadby a péče zeleniny na zahradě nebude pouštět někdo, kdo nemá zájem se starat o pěstování vlastních produktů. Pokud se tedy rozhodnete začít s pěstováním zeleniny, nebo již pěstujete, víte, jak frustrující může být, když se zelenina zkazí dříve, než ji stihnete využít. Čerstvost potraviny závisí na jejich způsobu skladování .
Skladování mrkve Při skladování mrkve je velmi důležité dbát na správnost postupu . Jakákoliv chyba může výrazně zkrátit její trvanlivost. Začněte tím, že se zbavíte natě a ponecháte pouze kštici (asi 1 cm). Mrkev skladujte s pískem nebo v perforovaném plastovém sáčku v lednici. Mrkev můžete zabalit do mírně vlhké kuchyňské utěrky.
Skladování brambor Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších zelenin, kterou pěstujeme a v kuchyni využíváme na několik způsobů. Brambory rozhodně skladujte na chladném a tmavém místě . Teplota místnosti by se měla pohybovat ideálně mezi sedmi až deseti stupni Celsia . Vyhněte se skladování brambor v blízkosti cibule nebo jablek . Jejich výpary přispívají k rychlejšímu kažení brambor. Pozor také na skladování brambor ve stohu . Brambory potřebují pro zachování čerstvosti cirkulaci vzduchu . Rozhodně brambory neskladujte společně s ostatní zeleninou nebo ovocem. Kdyby vás napadlo skladování brambor v lednici, tak to není zrovna nejlepší nápad.
Skladování rajčat Rajčata jsou rovněž oblíbenou zeleninou. Pěstovat ji můžete i na balkóně, pokud nemáte vlastní zahrádku. Jaká pravidla platí pro jejich správné skladování? Rajčata by se neměla skladovat v lednici . Ideální je pro ně pokojová teplota a myslete na to, aby stopky byly položené dolů.
Myslete na to, že rajčata by se neměla skladovat v lednici | Zdroj: IgorVetushko / Depositphotos Skladování cibule Skladování cibule má také svá specifická pravidla. Nejvhodnější prostředí pro cibuli je suché a chladné místo s dobrou cirkulací vzduchu . Vyhněte se společnému skladování v blízkosti brambor, což může vést k rychlému kažení.
Skladování listové zeleniny Pod zeleninu listovou spadá špenát, hlávkový salát , mangold, rukola atd. Po sklizení zkontrolujte jednotlivé listy, zda nejsou nějak poškozeny. Zbavte se poškozených listů a uložte zeleninu do vzduchotěsné nádoby nebo plastového sáčku v lednici . Na zeleninu položte mírně navlhčený papírový ubrousek, abyste udrželi potřebnou vlhkost.
Skladování okurky Pro okurky je nejvhodnější místo ve sklepě nebo v tmavém místě ve spíži . Za těchto podmínek lze okurky skladovat i tři týdny. V lednici je pro ně vhodné pouze box určený pro zeleninu . Okurky jsou totiž citlivé na příliš velký chlad a skladování v takových podmínkách může vést ke změknutí. Pokud můžete, vyvarujte se skladování okurek vedle jablek nebo rajčat, protože uvolňují etylen, který vede k rychlejšímu kažení této zeleniny.
Zdroje článku: 24garten.de , 24garten.de , fajntip.cz