Když se ochladí a začneme se potýkat s rýmou a kašlem, nastává ten správný čas sáhnout po čaji. Šípkový by měl být vaší první volbou.
Šípky obsahují mnohonásobně víc vitamínu C než citron. A nejde jen o vitamín C, v šípku najdeme také vitamíny A, B, E a K, flavonoidy, pektiny, kyselinu listovou, vápník, hořčík, draslík a železo…
Také vám to zní jako kdybyste četli složení nějakého dobrého, ale drahého multivitaminového doplňku? Není divu, že šípky sbírali naši předci již v době kamenné. Vždyť to je rozená nutriční bomba, která nám navíc roste prakticky za oknem.
Šípky pomáhají s běžným nachlazením doprovázeným rýmou, kašlem a bolestí krku. Šípkový čaj uvolní dutiny, zahřeje a dodá potřebnou hydrataci. Zároveň působí protizánětlivě, takže ho můžete využít třeba i při zánětu močových cest. Až na podzim půjdete do lesa na houby, vezměte si ještě jeden košík navíc na šípky.
Čtěte také: Triky jak očistit a správně uchovat houby. Víte na kolik nejlépe sušit?
foto zdroj: Unsplash Jak sbírat
Můžete si samozřejmě koupit čaj v lékárně, ale proč si nenasbírat vlastní šípky do zásoby, obzvlášť když se blíží jejich sezona. Ideální doba, kdy vyrazit na jejich, sběr je přelom září a října. Vybírejte šípky, které jsou červené a měkké.
Na sušení ale sbírejte raději šípky tvrdší. Sušte je pozvolna a pokud k sušení využíváte sušičku, tak by teplota neměla přesáhnout čtyřicet stupňů, aby se nezničil v nich obsažený vitamín C. Usušené šípky nasypte do uzavíratelné sklenice a dejte je do suché a temné místnosti, ideálně do špajzu.
Šípkový čaj
Při přípravě šípkového čaje je třeba, aby šípky byly rozmačkané. Pokud používáte sušené šípky, trochu je nadrťte, aby se uvolnily všechny látky. Na jeden hrnek čaje vystačí zhruba polévková lžíce šípků. Ty zalijte horkou vodou, ale ne vroucí. Nechte louhovat alespoň 15 minut. Do čaje můžete přidat další nutriční bomby – med nebo citron.
foto zdroj: Unsplash Co z šípků
Co s čerstvými šípky? Samozřejmě i z nich si můžete udělat čaj. Napadlo vás ale, že si můžete vyrobit třeba domácí šípkovou marmeládu? Pro ty, kteří si úplně nelibují v pití čaje, máme také recept na šípkový sirup.
Čtěte také: Každý večer se odpojte. Čemu prospěje digitální detox?
Šípkový sirup
Připravte si kilo omytých šípků. Odstraňte stopky a šípky mírně nařízněte nebo rozmačkejte, aby se uvolnily účinné látky. Pak je po dobu 10 až 15 minut vařte v 1,5 litru vody. Nevařte zbytečně moc dlouho, abyste nezničili vitamín C!
Poté nechte šípky několik hodin louhovat v zakrytém hrnci, ideálně přes noc. Přeceďte přes plátýnko a znovu krátce zahřejte. Přidejte cukr nebo jiné sladidlo a míchejte, dokud se nerozpustí.
Pokud chcete, můžete do sirupu nakapat šťávu z citronu. Sirup pak nalijte do vyvařených lahví, uzavřete a otočte, aby se zatáhlo víčko. Sirup vám v lednici nebo ve spíži vydrží přes zimu. Po otevření ho ale spotřebujte do 14 dní. Na nachlazení stačí 2 lžíce sirupu denně.
Šípkové víno a další vychytávky
No a jak využít usušené šípky? Můžete je rozemlít na prášek a ten přidat do jogurtu, smoothie, kaší nebo ovocné přesnídávky. Pravidelná konzumace šípkového prášku je prý účinná na artritidu a bolest kloubů.
Z šípků si můžete připravit také šípkové víno, které se ale úplně nehodí pro léčbu nachlazení nebo šípkový ocet, bohatý na antioxidanty, který je skvělým doplňkem do salátů nebo marinád.
Pokud vás trápí bolesti krku, zkuste si vyrobit šípkový med, který si můžete přidat do čaje nebo ho jíst po lžičkách.
Recept na šípkový med
- 500 g čerstvých šípků
- 500 ml vody
- 500 g třtinového cukru
500 g čerstvých šípků zbavte stopek, nakrojte nebo nasekejte. Dejte do hrnce, zalijte 500 ml vody a vařte na mírném plameni dokud šípky nezměknou. Poté nechte vychladnout, přeceďte přes plátýnko a do scezené šťávy nasypte 500 g třtinového cukru.
Znovu zahřejte, aby se cukr rozpustil a přidejte citronovou šťávu. Recept je podobný jako při výrobě sirupu, jen výsledná konzistence je hustší. Med pak přidejte do čaje nebo namažte na chleba a máte zdravou a lacinou alternativu k včelímu medu.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, vitalia.cz, thespruce.com, webmd.com