Čokoládové moučníky s ovocem jsou zkrátka sázka na jistotu. Tyto řezy představují dokonalé spojení intenzivní, tmavé čokoládové chuti vláčného korpusu s osvěžující jemnou kyselostí jahod, zalité bohatou, krémovou polevou. Korpus je díky smetaně a oleji neskutečně měkký a šťavnatý. Když na něj ještě teplé jahody pustí svůj hustý, redukovaný sirup, celý čokoládový moučník se promění v nebesky vláčnou záležitost. Není to jen o chuti, ale i o textuře – měkký korpus, šťavnaté jahody a hladká, lepkavá poleva tvoří dokonalou rovnováhu, která uspokojí i ty nejnáročnější milovníky sladkého.
Poleva ze salka, tvarohu a rozpuštěné čokolády je korunou celého díla. I když se může zdát na první pohled tekutější, je to právě to, co ji činí jedinečnou. Když vychladne, získá lehce lepkavou konzistenci, která se krásně spojí s jahodovou vrstvou. Krém je nepečený a jednoduchý, jeho příprava zabere jen chvilku. Můj tip zní: I když v receptu uvidíte, že poleva může být zpočátku tekutější (zejména pokud nenecháte salko s čokoládou dostatečně vychladnout), nepropadejte panice! Krémová poleva se druhý den v lednici dokonale stabilizuje, ztuhne do potřebné konzistence a chutě se navíc krásně propojí. Proto je nejlepší, když se moučník nechá přes noc rozležet – druhý den chutná nesrovnatelně lépe.
Recept na čokoládový koláč s jahodami a čokopolevou ze salka
Doba aktivní přípravy je cca 35 minut (korpus, jahody, krém). Pečení korpusu trvá 30 minut a následné chlazení a tuhnutí krému ideálně 6 až 12 hodin. Recept je určen na klasický plech (cca 30 × 40 cm) a poskytne 12 až 15 štědrých řezů.
- Příprava a pečení korpusu: 45 minut
- Příprava jahodové vrstvy: 20 minut
- Příprava krému a chlazení: 10 minut aktivně, 6 až 12 hodin pasivně
- Celková doba: cca 1 hodina 15 minut (aktivně), plus čas na rozležení
Ingredience potřebné k přípravě
Čokoládový korpus:
- 1 větší hrnek polohrubé mouky
- 5 vrchovatých lžic holandského kakaa
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 4 větší vejce
- Špetka soli
- 1/2 hrnku cukru (nebo 3 vrchovaté lžíce) plus 2 lžíce krystalového cukru navíc (celkem cca 150 až 170 g)
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 kelímek (200 ml) smetany ke šlehání (30 až 33 % tuku)
- 1/2 kelímku vody
- Tuk a hrubá mouka na vysypání plechu
Jahodová mezivrstva:
- Cca 1 kg mražených jahod (nebo čerstvých)
- 5 lžic krystalového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- Cca 1/2 dcl vody
Krémová poleva:
- 1 plechovka (cca 397 g) slazeného kondenzovaného mléka (Salka)
- 1 balení (250 g) měkkého tvarohu (ideálně plnotučného)
- 1 kelímek (200 g) zakysané smetany (15 až 20 % tuku)
- 1 balíček (100 g) čokolády na vaření
- Nasekaná hořká čokoláda na posypání
Postup přípravy čokoládových řezů
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na čokoládové řezy s jahodami a polevou Příprava korpusu:
1. Plech (cca 30 × 40 cm) vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, nebo ho vyložte pečicím papírem. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
2. Do jedné mísy nasypte 1 hrnek polohrubé mouky, 5 vrchovatých lžic kakaa a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte metličkou.
3. V jiné, větší míse vyšlehejte 4 vejce s cukrem a špetkou soli do světlé, nadýchané pěny. Šlehejte několik minut, dokud směs podstatně nezvětší svůj objem a nezesvětlá.
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na čokoládové řezy s jahodami a polevou 4. Do vaječné směsi přidejte 1/2 hrnku oleje, kelímek smetany ke šlehání a 1/2 kelímku vody. Lehce prošlehejte.
5. Postupně přimíchávejte připravenou směs mouky, kakaa a kypřicího prášku. Míchejte jen tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí a nezůstanou suché hrudky. Těsto by mělo mít krásně tekutou, ale ne vodnatou konzistenci.
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na čokoládové řezy s jahodami a polevou 6. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Zda je korpus hotový, ověřte špejlí – měla by vyjít po zapíchnutí do středu suchá a čistá.
7. Upečený korpus nechte na plechu zcela vychladnout.
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na čokoládové řezy s jahodami a polevou Příprava jahodové vrstvy:
8. Mražené jahody (nebo čerstvé) dejte do větší pánve, přilijte asi 1/2 dcl vody, přisypte 5 lžic krystalového cukru a dejte rozehřát na pánev.
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na čokoládové řezy s jahodami a polevou 9. Pánev chvíli zakryjte pokličkou, aby jahody rychleji rozmrzly a pustily šťávu. Poté je vařte odkryté. Jahody nijak nemačkejte, pokuste se je zachovat v celku.
10. Vařte tak dlouho, dokud se šťáva nezredukuje na hustý sirup. Těsně před koncem varu přisypte balíček vanilkového cukru.
11. Jehlou nebo vidličkou propíchejte vychladlý čokoládový korpus na několika místech.
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na čokoládové řezy s jahodami a polevou 12. Ještě horké jahody i s hustým sirupem opatrně rozprostřete na propíchaný upečený korpus. Propíchání zajistí, že se maximum šťávy vsákne do korpusu a ten bude neskutečně vláčný.
13. Nechte jahodovou vrstvu zatuhnout a zchladnout.
Příprava krémové polevy a dokončení:
14. Salko (slazené kondenzované mléko) nalijte do misky. Přidejte rozlámanou čokoládu na vaření.
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na čokoládové řezy s jahodami a polevou 15. Misku dejte na chvíli do mikrovlnné trouby (nebo zahřejte ve vodní lázni), dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Důkladně promíchejte, aby vznikla hladká čokoládová směs.
16. Směs Salka a čokolády nechte v lednici vychladnout.
17. Po vychladnutí k ní přimíchejte měkký tvaroh a kelímek zakysané smetany. Vše dobře promíchejte. Krém bude zpočátku tekutější, ale chladem ztuhne.
18. Krémovou polevu rovnoměrně nalijte a rozetřete na vychladlou jahodovou vrstvu.
19. Moučník dejte opět pořádně vychladit do lednice, ideálně přes noc, aby krémová poleva ztuhla a získala potřebnou lepkavou konzistenci.
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na čokoládové řezy s jahodami a polevou 20. Před podáváním posypte řezy nasekanou hořkou čokoládou. Řezy podávejte ozdobené lístky máty nebo kouskem čerstvého ovoce.
Mouřenín, černý jako bota: Nadýchaný kakaovník s rumovou polevou a kokosovým popraškem
Tříbarevné řezy mrož s jahodami a čokoládovou polevou
Tipy redakce:
- Větší vláčnost korpusu: Aby korpus zůstal extrémně vláčný a neokoral, doporučuje se vejce s cukrem šlehat opravdu dlouho (klidně sedm až deset minut), dokud nevytvoří velmi světlou a pevnou pěnu. Ta do těsta vnese hodně vzduchu, čímž bude finální moučník nadýchaný, měkký a dlouho vydrží vláčný.
- Intenzivní čokoládová chuť: Pro hlubší a tmavší čokoládovou chuť v korpusu můžete část mléčné smetany nahradit studenou silnou kávou nebo horkou vodou, kterou zalijete kakao, čímž ho „aktivujete“. Holandské kakao je pro tento typ řezu ideální, protože má intenzivní barvu a chuť.
- Zjemnění a stabilizace krému: Pokud chcete mít krémovou polevu garantovaně pevnou hned, můžete do směsi Salka, tvarohu a zakysané smetany přidat lžíci nebo dvě mascarpone, nebo jen sáček ztužovače šlehačky. To pomůže krému rychleji ztuhnout, zejména pokud nemáte čas na noční chlazení.
- Mražené vs. čerstvé jahody: I když jsou mražené jahody ideální, protože pustí velké množství šťávy, která se vsákne do korpusu, s čerstvými jahodami dosáhnete lepší textury. Čerstvé jahody nechte nejprve krátce povařit s cukrem a malým množstvím vody, dokud nepustí šťávu, ale zůstanou pevné.
Foto a recept: Lída Novotná