Mnohé potraviny, které se nám jeví jako zdravé, nám mohou ve skutečnosti při snaze zhubnout přebytečná kila spíše uškodit než pomoci. Jedním takovým sabotérem hubnutí je i sušené ovoce. Obzvláště na některé druhy bychom si měli dát pozor a buď se jim zcela vyhnout, nebo je chytře zakomponovat do jídelníčku s ohledem na jejich kalorické hodnoty.
Na první pohled se může zdát, že sušené ovoce je jen menší a praktičtější verze toho čerstvého. Ve skutečnosti se ale při sušení odpaří velká část vody, a tím pádem zůstane jen koncentrovaná směs cukrů a kalorií. Sto gramů rozinek má skoro pětkrát více energie než stejné množství čerstvých hroznů. To znamená, že i malá hrst sušeného ovoce může být kaloricky stejně vydatná jako celé větší jídlo.
Problémem je také to, že sušené ovoce zabírá v žaludku mnohem menší objem než ovoce čerstvé. Mozek přitom zaznamenává pouze pocit plnosti, nikoliv počet kalorií, které jsme snědli. A právě proto nás hrst sušených švestek nebo meruněk nezasytí tolik jako čerstvé ovoce, přestože obsahuje daleko více kalorií. Tím pádem máme tendenci sahat po další a další porci.
Sušené ovoce je při hubnutí potřeba konzumovat s mírou, zdroj: Shutterstock Rychlý nárůst hladiny cukru Dalším úskalím je vysoký obsah jednoduchých cukrů. Sušené ovoce je sladké právě proto, že v sobě koncentruje přírodní cukry, a do některých druhů se přidává ještě cukr navíc. Když si dáme hrst brusinek nebo manga, rychle nám stoupne hladina krevního cukru a následně i hladina inzulinu. Po krátké době pak přijde pocit únavy a zase chuť na něco sladkého.
Čtěte také : Ani brokolice, ani celozrnné pečivo. Nejlepší potravina pro ty, co chtějí zhubnout tuk a neztratit svalovou hmotu, je tato sladká dobrůtka
Na rozdíl od čerstvého ovoce, které obsahuje hodně vody a tím zpomaluje vstřebávání cukrů, u sušeného ovoce k tomuto zpomalení nedochází. Výkyvy cukru jsou proto mnohem výraznější. To může vést k tomu, že se po chvíli dostaví vlčí hlad a člověk sní mnohem víc, než původně zamýšlel.
Místo toho, aby sušené ovoce zahnalo chutě a zasytilo, naopak často vyvolá další potřebu sáhnout po sladkém . Proto je při hubnutí dobré se mu raději vyhnout, nebo ho kombinovat s potravinami, které cukr vyrovnají.
Sušené mango z obchodu bývá často doslazované, zdroj: Shutterstock Jak jsou na tom jednotlivé druhy? Ne všechny druhy sušeného ovoce jsou však na tom s množstvím kalorií stejně. Mezi nejkaloričtější patří doslazované varianty, jako jsou brusinky nebo mango. Ty mohou mít přes 350 kcal na 100 gramů a obsah cukru srovnatelný s bonbony.
Velmi sladké jsou ale i datle a rozinky, které sice nejsou doslazované, ale obsahují vysoké množství přírodního cukru. Člověk, kterého honí mlsná, tak obvykle zkonzumuje více než pár kousků této dobroty.
Čtěte také : V posilovně jsem poznala sexy trenéra. Po roce mám deset kilo navíc a zbyly mi jen oči pro pláč
Níže si můžete prohlédnout výživové hodnoty na 100 gramů vybraných druhů sušeného ovoce:
Druh ovoce Energetická hodnota Sacharidy Vláknina Rozinky 299 kcal 79 g (z toho 59 g cukrů) 3,7 g Sušené meruňky 241 kcal 63 g (z toho 53 g cukrů) 7,3 g Sušené švestky 240 kcal 64 g (z toho 38 g cukrů) 7,1 g Sušené fíky 249 kcal 64 g (z toho 48 g cukrů) 9,8 g Sušené datle 277 kcal 75 g (z toho 63 g cukrů) 6,7 g Sušené brusinky (slazené) 325 kcal 82 g (z toho 65 g cukrů) 5,3 g Sušené mango (slazené) 350 kcal 85 g (z toho 75 g cukrů) 2,4 g Křížaly 243 kcal 65 g (z toho 57 g cukrů) 8,7 g
Jak je vidět, pokud se při hubnutí nechcete sušeného ovoce zcela vzdát, sáhněte raději po meruňkách, švestkách, fících nebo křížalách. Ty mají o něco méně kalorií a zároveň vyšší obsah vlákniny, která podporuje trávení a navozuje pocit sytosti. Zejména fíky a jablka disponují vysokým obsahem vlákniny, takže jsou vhodnější alternativou v případě, že je chcete zakomponovat do redukčního jídelníčku.
Avšak i ty pro hubnutí vhodnější druhy sušeného ovoce je nutné jíst s mírou. Rozumná porce při redukční dietě je asi malá hrst, tedy kolem 20–30 gramů. Takové množství by nemělo nijak výrazně narušit kalorický deficit. Z hlediska zdravého hubnutí je ale vždy lepší dát přednost čerstvému ovoci, které více zasytí a obsahuje méně koncentrovaných cukrů.
Zdroje: vitalia.cz , health.harvard.edu , health.com