Čokoláda
Do roku 2050 by mohla čokoláda prakticky vymizet. Rostoucí teploty posouvají oblasti vhodné pro pěstování kakaa výše do hor.
Tato území jsou dnes určena pro volně žijící zvířata a pouze 10,5 % takových lokalit se stane vhodnými k tomu, aby na nich bylo možné kakao pěstovat. To znamená, že svět přijde o 89,5 % prostoru, na kterém může tato ingredience vznikat.
Dnes čokoládu milujeme jako laskominu během dne, v kuchyni ji ale využíváme hojně i při vaření a pečení. To bude za pár let minulostí.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Tamas Pap
Káva
60 % všech divokých druhů kávy může vyhynout. Ze 124 druhů kávy jich 60 pravděpodobně úplně zmizí, u dalších 40 dojde k výraznému snížení produkce, píše Delish.
Oblíbená arabica, kterou pijete pravděpodobně i vy, bude do roku 2080 ze 70 % nedostupná. A to především proto, že oblasti vhodné pro její pěstování se stávají příliš horkými a naprosto nevhodnými pro její produkci. Změny klimatu zasahují už v současné době farmáře zejména v Africe a Střední Americe.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Mark Daynes
Avokádo
Avokádo patří mezi plodiny nejvíce ohrožené klimatickými změnami. V současné době je považováno doslova za superpotravinu, která patří do zdravého jídelníčku a je pro tělo velmi přínosná.
Jenomže pro pěstování avokáda jsou potřeba velmi specifické klimatické podmínky. Dostatek vody, nicméně ne příliš vlhké prostředí, teplo, nicméně ne horko. Bohužel změny srážkových vzorů a rostoucí teploty dělají z tradičních pěstitelských oblastí v Mexiku a Kalifornii místa naprosto nevhodná pro růst těchto rostlin.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Gil Ndjouwou
Vanilka
Vanilka je oblíbené koření, které se považuje za jedno z nejdražších na světě. Původní odrůdy vanilky jsou nicméně už v současné době v Jižní a Střední Americe silně ohrožené.
Vanilka potřebuje velmi stabilní tropické klima s přesně vyváženými srážkami. Jenomže extrémní počasí, časté hurikány a změny srážek často ničí celé plantáže pro pěstování tohoto koření.
Odborníci odhadují, že do roku 2050 přijdeme o její velké množství. Vzhledem k tomu, že jde o druhé nejdražší koření světa (po šafránu), její nedostatek bude mít vliv na ekonomiku mnoha zemí.

Zdroj obrázku: Unsplash+, sidath vimukthi
Brambory
Brambory jsou zcela základní ingredience, kterou dnes většina z nás využívá v kuchyni denně. Jenomže čelí nejen problémům s vysokými teplotami, ale také škůdcům.
Vlhčí podmínky při pěstování podporují šíření plísní a bakterií. Brambory ničí například mandelinka bramborová a další škůdci, kteří se šíří velmi rychle, nejprve napadají chladnější místa světa. V některých tradičních pěstitelských oblastech klesly výnosy už o 20 %.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Phil Hearing
Banány
Banány jsou extrémně zranitelné vůči klimatickým změnám. Ničí je především houbové infekce, které se kvůli změnám teplot a vlhkosti objevují na velkých plantážích už nyní poměrně často.
Pokud nedojde k nějakým zásadním změnám, což vědci neočekávají, dojde pravděpodobně během několika dekád k totálnímu kolapsu banánového průmyslu. Jedná se přitom o velmi výživné ovoce, které je naprostým základem v každém obchodě. Na ekonomiku mnoha zemí bude mít změna velký vliv.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Waldemar Brandt
Rýže a pšenice
Globální výnosy obilnin klesnou do roku 2050 o 8 %. Pšenice, která zajišťuje potravu pro miliardy lidí s roční spotřebou 700 milionů tun, čelí významným poklesům výnosů už nyní.
Kukuřice s roční spotřebou 950 milionů tun je klíčová pro potravinovou bezpečnost v Africe a Střední Americe, i ta je bohužel ve velkém ohrožení. A platí to i pro rýži. Vyšší teploty, změny srážkových vzorů a extrémnější počasí ničí úrodu těchto základních plodin celosvětově.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Eduardo Prim
Ovoce a zelenina
Vitamínová krize. Přesně ta pravděpodobně během několika desítek let nastane. Ovoce a zelenina totiž obecně čelí problémům. Jablka, švestky, zázvor a další běžné plodiny bojují kvůli měnícím se teplotním podmínkám s poklesy výnosů.
Vyšší koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře sice může podpořit růst některých rostlin, jenomže také snižuje nutriční hodnotu plodů. Vitamíny a minerály v ovoci a zelenině se snižují až o 15 %.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Nathan Dumlao
Mořské plody
Znečišťování oceánů je problém už dlouhé roky. Kromě toho ale také planeta bojuje s jejich oteplováním. To způsobuje změny v migračních vzorcích ryb, dochází k ničení korálových útesů.
Ryby migrují směrem k pólům rychlostí 70 km za dekádu, což ničí tradiční rybolovná odvětví. To, že mizí korály a některé druhy mořských rostlin, je také problém, protože jde o domovy pro velké množství živočichů.
Rybí populace klesají o 4 % ročně a mnohé druhy budou do konce století čelit úplnému vyhynutí.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Max Mota
Co s tím můžeme dělat?
Řešení existují, ale vyžadují okamžité globální opatření. Je zapotřebí snížit emise skleníkových plynů a investovat do klimaticky odolných plodin, které mohou situaci zlepšit.
Spotřebitelé mohou podpořit etické značky a snížit plýtvání potravinami. Jenomže čas se krátí. I kdyby došlo k velmi zásadním změnám, mnoho potravin se pravděpodobně zachránit nepodaří, jen bude jejich zánik o pár let oddálen.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Raul Gonzalez Escobar
Zdroje článku: www.weforum.org, www.delish.com, www.greenmatters.com, www.un.org, www.ipcc.ch, www.storicko.cz