Hladina cukru v krvi
Hladina cukru v krvi může rychle stoupnout, pokud konzumujete velké množství cukru. Způsobí to přísun energie a pocit bdělosti. Následuje ovšem pokles hladiny cukru, který způsobí naopak únavu, malátnost a nedostatek soustředění.
Časem může konzumace velkého množství cukru vést ke stavu, kterému se říká inzulínová rezistence. Ta brání tělu ve správné regulaci hladiny cukru v krvi a nese s sebou zdravotní problémy, včetně špatného oběhu.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Immo Wegmann
Ischemická choroba srdeční
Vyšší příjem cukru byl už v 60. letech 20. století spojován se zvýšeným výskytem kardiovaskulárních onemocnění.
Nedávná zpráva ze studie Nurses´Health Study navíc ukázala, že ženy, které konzumovaly stravu s vysokou glykemickou zátěží, měly zvýšené riziko ischemické choroby srdeční. Ženy v nejvyšším kvintilu měly více než dvojnásobné riziko.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Ali Hajiluyi
Vliv cukru na mozek
Konzumace cukru vyvolává v mozku prudkou vlnu dopaminu. To je chemická látka, která vám přinese dobrý pocit. To vysvětluje, proč máte v určitých chvílích chuť na čokoládu místo zeleniny.
Jenže mozek potřebuje stále větší dávky cukru, aby dosáhl stejného pocitu potěšení. Je to taková legální droga. A je opravdu těžké chutě na sladké krotit.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Milad Fakurian
Cukr a zánět
Příliš mnoho cukru může vyvolat v těle zánět. Ten může poškodit stěny cév a tím je učiní náchylnější k hromadění plaku, zužování a kornatění.
Proces je známý jako ateroskleróza a může vést ke špatnému krevnímu oběhu, ale také k mrtvicím nebo infarktům. Zánět vyvolaný cukrem může také podporovat srážení krve a zhoršovat její průtok.

Zdroj obrázku: iStockphoto, Hit Stop Media
Cholesterol
Zvýšené hladiny cukru v krvi byly spojovány také se zvýšením LDL cholesterolu. Tento typ se může usazovat na stěnách cév a vytvářet plaky omezující průtok krve.
Hromadění plaků může zvyšovat riziko krevních sraženin a to může v důsledku bránit krevnímu oběhu. Vysoký příjem cukru je navíc spojován se snižováním dobrého cholesterolu, který naopak pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol.

Zdroj obrázku: Unsplash+, James Kern
Skryté cukry
Mnoho z nás si neuvědomuje, kolik cukru denně zkonzumuje. Cukr je totiž v mnoha potravinách dokonale skrytý. A tyto cukry jsou pro zdraví opravdu škodlivé.
Věřili byste, že cukr je v chlebu, omáčce na těstoviny nebo dokonce ve snídaňových cereáliích, které považujete za zdravé? I některé jogurty obsahují velké množství cukru.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Brooke Lark
Vyvážená strava
Změny ve vašem jídelníčku mohou výrazně zlepšit krevní oběh a snížit negativní účinky cukru na tělo. Je pochopitelně nutné změnit celkově životní styl. Samotné jídlo nepomůže.
Přesto je vhodné jíst zdravou a vyváženou stravu s nízkým obsahem přidaných cukrů a vysokým obsahem ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Důležité jsou i libové bílkoviny.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Ala
Co ještě lze udělat
Kromě kvalitní a zdravé stravy je potřeba také pravidelně cvičit. Pohyb pomůže zlepšit průtok krve a posílí vaše srdce.
Naopak je nutné přestat s kouřením, protože to může stahovat cévy a zvyšovat krevní tlak. A dobré je také naučit se zvládat stres, který může mít negativní dopad na krevní oběh i celkové zdraví.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Karsten Winegeart
Zdroje článku: www.webmd.com, sanguina.com, www.ahajournals.org, www.storicko.cz