Pamatujete si, co vám proběhlo hlavou, když vám na stole přistál talíř nebo sklenice čehosi, co jste nechtěli, ale museli sníst, protože je to zdravé? Málokdo z nás si neodnesl nějakou takovou noční můru z dětství. A mnohé z těchto kdysi nenáviděných potravin se dnes vrací na výsluní jako vyhledávané delikatesy a superpotraviny. A jedna z nich, tekutý „blaf“, se stala doslova zlatým grálem fitness průmyslu, za který jsou lidé ochotni platit astronomické částky.
„Musíš to sníst, jsou v tom vitamíny!“ Kdo z nás by tohle neslyšel? Byla to častá věta našich rodičů a prarodičů, kterou se snažili prolomit náš dětský vzdor u stolu. A tak jsme s menším či větším sebezapřením bojovali s dušeným špenátem zvláštní konzistence, s játry na cibulce nebo třeba s koprovou omáčkou, která nekompromisně rozdělovala strávníky na dva nesmiřitelné tábory. Naši rodiče to s námi mysleli dobře. Vyzbrojeni tehdejšími znalostmi o výživě se nám snažili poskytnout to nejlepší, železo ze špenátu, vitamíny z jater, vápník z mléčných výrobků.
K některým jídlům už v dospělosti takový odpor nemáme, ale stále děláme jednu chybu, a to, že když otevřeme jogurt a na jeho povrchu vidíme vodu, vyléváme ji rovnou do dřezu . Přesně tenhle reflex máme v sobě zakořeněný po generace. Přitom se nevědomky zbavujeme něčeho, co se prodává za stovky až tisíce korun. Svět výživy je plný paradoxů a příběh téhle opovrhované tekutiny je z nich možná ten největší.
Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Zdroj: Shutterstock Miliardový byznys postavený na vodě z jogurtu V šatnách fitness center to dnes cinká šejkry, ve kterých sportovci rozpouští jemný prášek, za který byli ochotni zaplatit nemalé peníze. A právě tento prášek, honosně nazvaný „Whey Protein“, je přímým potomkem oné nechtěné syrovátky. Díky moderním technologiím, jako je mikrofiltrace a ultrafiltrace, dokážou výrobci z původní tekutiny oddělit to nejcennější, bílkoviny, a zbavit ji většiny tuku a mléčného cukru, laktózy. Výsledkem je produkt, který se stal palivem pro svaly milionů lidí a základem byznysu o objemu mnoha miliard dolarů . Není to žádné kouzlo, jen dokonale zvládnutý proces, jak z Popelky udělat královnu. Na trhu se tak setkáte s různými formami: syrovátkovým koncentrátem, který je základní a cenově nejdostupnější, izolátem s vyšším podílem bílkovin a minimem laktózy, a pro fajnšmekry hydrolyzátem, kde jsou bílkoviny enzymaticky předtráveny pro co nejrychlejší vstřebání. Čím vyšší stupeň zpracování, tím je samozřejmě i vyšší cena.
Čtěte také : Odpolední svačina ve špatnou dobu ničí trávení i snahu zhubnout. Tohle je ideální čas dle odborníků
Ze syrovátky se pomocí různých metod vyrábí tzv. syrovátkový protein. Zdroj: Shutterstock Co v syrovátce doopravdy je Kouzlo syrovátky nespočívá v jedné zázračné složce, ale v unikátním komplexu látek. Tou absolutně nejdůležitější jsou plnohodnotné bílkoviny. Mají mimořádně vysokou biologickou využitelnost, což znamená, že je tělo dokáže efektivně vstřebat a použít pro stavbu a opravu tkání. Jejich profil aminokyselin je prakticky dokonalý. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny a látky, které svalové buňky využívají jako přímý a rychlý zdroj energie. Kromě stavebních aminokyselin ale syrovátka obsahuje i další bioaktivní frakce, jako je laktoferin s antibakteriálními účinky nebo imunoglobuliny, které podporují naši obranyschopnost . Není to tedy jen potrava pro svaly, ale i posila pro imunitní systém . Nesmíme zapomenout ani na vitamíny skupiny B, vápník a další minerály. A dokonce i laktóza v přirozené formě syrovátky působí jako prebiotikum, tedy výživa pro přátelské bakterie v našem trávicím traktu.
Palivo pro výkon i tichý pomocník při hubnutí Přestože je syrovátkový protein ikonou kulturistů a silových sportovců, jeho využití je mnohem širší. Samozřejmě, pro sportovce je ideálním nástrojem pro maximalizaci regenerace a růstu svalové hmoty po náročném tréninku . Stejně skvěle ale poslouží i lidem, kteří se snaží zhubnout . Bílkoviny mají ze všech tří makroživin nejvyšší sytící efekt. Koktejl po cvičení nebo jako zdravá svačina dokáže spolehlivě zahnat chutě na sladké a oddálit pocit hladu na několik hodin . To vše při relativně nízkém počtu kalorií . Své nezastupitelné místo má i ve výživě seniorů, kde pomáhá bojovat proti přirozenému úbytku svalové hmoty spojenému se stárnutím. Je to v podstatě funkční potravina, která se hodí každému, kdo chce do svého jídelníčku snadno a efektivně doplnit kvalitní proteiny.
Zdroje: prozeny.cz , rozhlas.cz , bezhladoveni.cz , bezpecnostpotravin.cz , frontiersin.org , dovepress.com