Mleté maso

Zdroj obrázku: Pexels, Angele J
Obecně lze říci, že pokud červené maso už není vhodné ke konzumaci, hnědne. Naprosto odrazující je nejen barva, ale na povrchu masa se často objeví i sliz. Navíc se změní vůně v nevábný zápach. Platí to především pro mleté maso.
Na konzumaci čerstvého masa od řezníka máte asi 12 hodin, poté se zkazí. Lze ho pochopitelně déle uchovat v ledničce nebo mrazáku. Pokud však nevoní a změnilo barvu, nejezte ho. Riskujete otravu a bakteriální infekci jako je salmonela nebo listerie.
Čerstvé ovocné šťávy

Zdroj obrázku: Unsplash+, Zlatko Đurić
Nemluvíme o ovocných šťávách v regálech supermarketů s dlouhou dobou trvanlivosti, které neobsahují příliš mnoho procent ovoce. Řeč je o těch, které nebyly pasterizovány a jsou skladované v lednicích.
Takové šťávy se musí spotřebovat do několika dnů od nákupu. V tomto případě minimální dobu trvanlivosti přísně dodržujte. Že je nektar zkažený pravděpodobně poznáte tak, že zkysne. Limit pro vypití je většinou okolo pěti dnů.
Měkký sýr

Zdroj obrázku: Unsplash+, Rebecca Orlov | Epic Playdate
Zralé měkké sýry jsou opravdu chutné a mezi milovníky sýrů také oblíbené. Nikdy byste však neměli riskovat konzumaci několik dní starých a otevřených sýrů. Brie, ricotta a další měkké sýry vydrží po otevření jen několik dní.
Některé z těchto sýrů mají svoji ušlechtilou plíseň. Pokud je však necháte příliš dlouho otevřené, na povrchu sýra se může objevit další plíseň. A ta je pro jakoukoliv další konzumaci nežádoucí. Vhodné je sýr otevřít a ihned zkonzumovat.
Čerstvé bobulovité ovoce

Zdroj obrázku: Unsplash+, Sneha Cecil
Možná se budete divit, ale moc dlouho nevydrží čerstvé a kvalitní ani ovoce, jako jsou borůvky nebo maliny. Ať už je nakoupíte na trhu nebo v obchodě, je potřeba je do jednoho týdne sníst. Čím dříve je zkonzumujete, tím lépe.
Pokud nakupujete v obchodě, držte se data spotřeby. Je na vás balení příliš velké? Pak si zbytek ovoce uchovejte ideálně v mrazáku. Jakmile však ovoce rozmrazíte, je potřeba ho sníst najednou. Zbytek rozmražených bobulí je nutné vyhodit.
Jogurt

Zdroj obrázku: Unsplash+, Tiard Schulz
Ať už je domácí nebo kupovaný v supermarketu, je jogurt živnou půdou pro škodlivé bakterie. Důvod je naprosto jednoduchý. Obsahuje živé probiotika a také má vysokou vlhkost.
Jíst prošlý nebo dlouho otevřený jogurt rozhodně není vhodné. Může to pochopitelně vést ke zdravotním potížím jako jsou nevolnosti, křeče v břiše nebo dokonce k průjmu. Jogurt tedy vždy raději čerstvý. Vyhnete se tak komplikacím.
Vejce

Zdroj obrázku: Unsplash+, Олег Мороз
Prošlá vejce jsou opravdu nebezpečná. Hrozí totiž kontaminace salmonelou. A to nejen uvnitř vejce, ale také na skořápce. Pokud si nejste jisti, zda jsou vajíčka ještě vhodná k jídlu, můžete provést test.
Stačí ponořit vejce do vody. Čerstvá vejce se potopí a budou ležet na plocho na boku. Zkažená vejce začnou kvůli zvětšení vzduchové komory uvnitř skořápky plavat. Pokud tedy vejce ve vodě plave, vyhoďte ho. Je zkažené.
Sushi

Zdroj obrázku: Unsplash+, Vinicius Benedit
Rychlé zkáze podléhá také sushi. Zejména to, které obsahuje syrové ryby. Jde náchylné na množení bakterií a dalších škodlivých parazitů. Riziko konzumace zahrnuje těžkou otravu jídlem. Paraziti se totiž v syrových rybách množí velmi rychle.
Jak minimalizovat riziko? Vhodné je takzvaný proces mražení za účelem zničení parazitů. Syrové ryby je tedy vhodné alespoň 24 hodin před konzumací nejprve zamrazit. Poté je necháte rozmrznout a sníte.
Ryby a mořské plody

Zdroj obrázku: Unsplash+, Storiès
Ryba je opravdu křehká potravina. Nejen v sushi je třeba ji konzumovat hned nebo po zmrazení. Čerstvé ryby lze sníst nejpozději do 24 hodin. Ryby jsou potravinou, kde se opravdu rychle množí bakterie.
Podobné je to také s mořskými plody, které by neměli být v lednici déle jak dva dny. Pokud změní barvu nebo začnou zapáchat, vyhoďte je i dříve. Je zbytečné riskovat své zdraví kvůli zkaženým potravinám.
Uzeniny

Zdroj obrázku: Unsplash+, Mettfluencer Mett Lifestyle
Také uzeniny jako jsou nejrůznější šunky jsou náchylné k listerii. Je to bakterie, která se dokáže množit i v chladném prostředí. I u lahůdek a uzenin je tedy třeba pečlivě hlídat datum spotřeby.
Neotevřená balení mohou vydržet až dva týdny. Po otevření je však dobré sníst uzeninu do tří dnů. Ostatně později už může změnit chuť nebo se na jejím povrchu může objevit sliz. V takovém případě určitě potravinu nejezte.
Klíčky

Zdroj obrázku: Unsplash+, Milada Vigerova
Klíčky nebo drobná zelenina také rychle podléhá zkáze. Rukola, klíčky fazolí a podobné potraviny se velmi často konzumují syrové. A to zvyšuje riziko bakteriální kontaminace. Hrozí E.coli nebo salmonela.
Klíčky navíc pro pěstování potřebují vlhké podmínky. A to jsou přesně podmínky, které milují také nebezpečné bakterie. Z toho důvodu je nutné dodržovat datu spotřeby. Riziko nákazy se totiž po datu použitelnosti zvyšuje.
Zdroje článku: www.femmeactuelle.fr, www.certifiedonthefly.com, www.aol.com, www.storicko.cz